به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، تعداد یوزهای ایرانی باقیمانده در طبیعت بسیار کم و هنوز مخاطرات ناشی از توسعه در مورد یوزها برقرار است. اصلیترین مخاطره یوز کههمان جاده عباسآباد به میامی است فنسکشی نشده و رانندهها همچنان به این نقطه از زیستگاه یوزها که میرسند تمایلی به کاهش سرعت ندارند؛ بهطوری که براساس آمار جمعآوریشده از سامانههای ترددشمار اداره کل راهداری استان سمنان بیشترین سهم تخلف سرعت غیرمجاز در این مدت در محور میامی- سبزوار ثبت شده است.
از میان برنامههای متعددی که برای حفاظت از یوزپلنگ آسیایی انجام شده، تکثیر در اسارت یکی از گزینههای بحثبرانگیز است، چرا که بهدلیل محدودیت تعداد یوزها در طبیعت، نبود نیروی متخصص و دانش کافی مخالفان پرسروصداتری در این زمینه وجود دارند.
با این حال سازمان حفاظت محیطزیست در سالهای اخیر به جای اینکه دست روی دست بگذارد سراغ این گزینه هم رفته و تاکنون 5 یوز را در اسارت گرد هم آورده است. خروجی این یوزها تولد 3 توله یوزی بود که با سزارین به دنیا آمدند و هر سه بهدلیل نارساییهای حیاتی تلف شدند. اگرچه این پروژه منجر به تولد و زندهماندن هیچ یوزپلنگی نشده، ولی امیدها برای به نتیجه رسیدن این گزینه همچنان باقی است.
سعید یوسفپور، مدیرکل محیطزیست سمنان در مورد برداشت از طبیعت میگوید: در راهبرد تکثیر در اسارت تا جایی که ممکن باشد، زندهگیری از طبیعت اولویت نیست. چند روز پیش« فیروز» تنها یوز نر موجود در اسارت، مورد معاینه قرار گرفت و نمونه اسپرم برای سنجش کمیت و کیفیت آن گرفته شد. هنوز جواب آزمایشها نیامده و اگر شرایط فیروز مناسب نباشد، به سمت گرفتن یوز نر از طبیعت خواهیم رفت.
در حال حاضر 6 یوز در سایت تکثیر توران وجود دارند و فیروز تنها نر سایت است. جز« ایران» و «دلبر »3 ماده یوزپلنگ دیگر هنوز به بلوغ کامل نرسیدهاند و در آینده نزدیک امکان باروری و تولید مثل پیدا خواهند کرد.
نظر شما