سلامت نیوز : رییس سازمان انتقال خون از تعرفهدار نبودن خدمات انتقال خون در بیمارستانهای کشور انتقاد کرد و گفت: در زمینه انتقال خون بیمارستانی هیچ کاری در ایران انجام نشده و شاخصهای مربوط به "انتقال خون خودی" در ایران صفر است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا ؛ دکتر علیاکبر پورفتحاله در مراسم روز پژوهش که با محور «مدیریت مصرف خون در بیمارستانها» صبح امروز در موسسه عالی آموزشی، پژوهشی طب انتقال خون برگزار شد، با بیان اینکه طب انتقال خون در کشور ما یک تصویر کاریکاتوری دارد، اظهار کرد: چرخه انتقال خون از تولید تا مصرف را دربر میگیرد.
وی ادامه داد: در بخش اول که شامل تولید فرآوردههای خونی میشود، شاهد شاخصهای برتری هستیم. به عنوان مثال در حال حاضر ایران دارای شاخص 27 اهداکننده در هر هزار نفر است. اما متاسفانه در زمینه شاخصهای مصرف خون در بیمارستان، وضعیتمان فاجعهبار است. در حالی که 10 درصد از خون مورد نیاز در برخی کشورهای پیشرفته از طریق «انتقال خون خودی» تامین میشود، اما این شاخص در کشور ما صفر است و درواقع میتوان گفت در این زمینه هیچ کاری در ایران انجام نشده است و هیچ شاخص بیمارستانی در خصوص مصرف خون نداریم.
رییس سازمان انتقال خون همچنین به عدم وجود گایدلاینهای ملی در زمینه مصرف خون و فرآوردههای آن اشاره کرد و گفت: یک علت فقدان این نقشه راه به ساختار مراکز درمانی بازمیگردد. اکنون بانکهای خون بیمارستانی بخش کوچکی از نیاز بیمارستانی ما به خون را در حد آزمایشگاه تامین میکند، در حالی که مراکز درمانی باید مجهز به سیستمهای انتقال خون باشند.
پورفتحاله اضافه کرد: این سیستم برای ما امکان انتقال خون خودی را فراهم کرده، امنیت خون و فرآوردههای آن را افزایش داده و ذخیره خون را در حد مناسبی نگاه میدارد و میتواند دستاوردهای بزرگی را برای مراکز درمانیمان به همراه داشته باشد.
وی با بیان اینکه امروز بحث مدیریت خون در بیمارستان مطرح است، گفت: اگر پزشکان ما بیاموزند که کمخونی بیمار را قبل از انجام عمل جراحی برای وی اصلاح کند، به مراتب نیاز بیمار به خون کاهش یافته و شاهد بهبود فرآیندهای فیزیولوژیکی بدن از جمله تسریع ترمیم زخمها خواهیم بود. امروز ادبیات طب بدون انتقال خون مطرح است و هنر جراح این است که بتواند با حداقل مصرف خون، بیمار را عمل کند. به عنوان مثال چندی پیش برای اولین بار عمل پیوند ریه بدون نیاز به خون انجام شد.
رییس سازمان انتقال خون، اقتصاد انتقال خون را بزرگترین چالش پیشروی این نهاد دانست و گفت: وقتی خون به صورت رایگان در اختیار مراکز درمانی قرار میگیرد، هیچ بیمارستانی انگیزه ورود به سرویس انتقال خون را ندارد. همچنین هیچ بیمارستانی برای گسترش انتقال خون خودی تمایلی نشان نمیدهند، در حالی که این سیستم میتواند هزینههای مراکز درمانی را به نحو قابل توجهی کاهش دهد.
وی ادامه داد: تا بر روی اقتصاد انتقال خون کار نکنیم، نمیتوانیم در زمینه سرویس انتقال خون بیمارستانی فعال شویم. جای تعجب است که ما در همه موارد به خودگردانی رسیدهایم. همه خدمات تعرفهدار شدهاند. اما هنوز خدمات انتقال خون تعرفهای ندارند و در حالی که تزریق خون در بیمارستانها دارای تعرفه است، اما دریافت خون و آمادهسازی آن دارای تعرفهای نیست.
پورفتحاله افزود: متاسفانه وقتی بحث تعرفهدار شدن خدمات انتقال خون مطرح میشود، دچار چالش میشویم. زیرا اسم آن را «خونفروشی» میگذارند.
رییس سازمان انتقال خون با بیان اینکه امروز بیمهها در کشورمان ناکارآمد هستند، گفت: اقتصاد انتقال خون در مجموع به نفع کشور و به نفع بیمههاست. باید با بیمهها تعامل کنیم و به سمتی پیش برویم که سرویسهای انتقال خون در بیمارستانها مستقر شوند.
نظر شما