سلامت نیوز: برخی از ویتامینها در بدن ذخیره شده و در صورت مصرف بیش از حد ممکن است موجب آسیبهای طولانی مدت شوند اما این خطر در یک رژیم غذایی متنوع وجود ندارد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس، یک رژیم غذایی متعادل شامل ویتامینهای مورد نیاز بدن انسان است اما در سنین بالاتر نیازهای بدن افزایش پیدا میکند و امری بسیار مهم است که باید به آن توجه کرد.
ویتامین A برای چشم، ویتامین B1 برای تقویت سیستم عصبی و ویتامین C برای سیستم ایمنی بدن مفید هستند؛ ویتامینهای A،B و C هر کدام عملکردهای بسیار پیچیده دارند و اثرات بیشماری بر روی فرایندهای فیزیکی میگذارند.
ویتامینها حیاتی هستند
هرگونه کمبود یا کم و زیاد شدن ویتامینها باعث اختلالاتی در سیستم بدن میشود.
با توجه به گزارش و مطالعاتی توسط جامعه تغذیه SSN در سوئیس در رابطه با تغذیه، شایعترین کمبود ویتامین و مواد معدنی در گروه 70 و 75 ساله است و آنها دچار تنهایی، افسردگی، بدتر شدن معلولیتهای جسمی و بیماریهای مزمن، زوال عقل و کاهش حساسیت به بو و طعم و مزه میشوند.
چه رژیم غذایی متعادل است؟
یک رژیم غذایی متعادل و صحیح، نکته اساسی در ارتقای سلامت در سنین بالاست.
نکته مهم این نیست که تمام گروههای مواد غذایی را باید به بدن بدهیم بلکه باید انرژی و تمام مواد مغذی و ضروری در ابعاد درست استفاده شود و غذا خوردن با لذت، میل و شادی باشد.
سازمان تغذیه SSN توصیههایی جهت نیازهای روزانه هر نفر ارائه داده است و گفته است با خوردن قرص و کپسول نمیتوان کمبودها را جبران کرد، اما با مواد غذایی اشتها آور مانند لیمو و توت فرنگی این کمبودها جبران میشوند زیرا یک رژیم غذایی متعادل، ویتامینهای کافی را فراهم میکند.
این تعادل با بسیاری از میوهها، سبزیجات، غلات، حبوبات، محصولات لبنی، ماهی، گوشت و همچنین روغن و آجیل امکانپذیر است؛ منابع طبیعی مانند میوهها و سبزیجات دارای ویتامین و فواید بیشماری هستند که بدن برای دفاع از خود استفاده میکند.
عملکرد:
متخصصان تأکید بر روی محصولات گیاهی دارند؛ آنها توصیه میکنند مصرف سه وعده در روز از سبزیجات و دو وعده میوه، لازم و ضروری است و حتی تنوع مواد غذایی نیز ضروری است زیرا سبزیجات گاهی اوقات به سختی هضم میشوند و در نتیجه همیشه بهترین انتخاب نیستند.
افراد مسنتر بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات گوارشی خاصی مانند یبوست، اسهال، نفخ یا سنگینی معده هستند، زیرا عملکرد اندامهای گوارشی با افزایش سن کاهش پیدا میکند.
برخی از ویتامینها بهتر جذب میشوند حتی اگر آنها غذاهای پخته شده باشند اما مراقب باشید، طبخ غذا به مدت طولانی یا نگهداری آن بسیاری از مواد حیاتی را از بین میبرد.
ویتامینهای A,D,E,K بهتر در روده جذب میشوند و زمانی که غذای پخته یا روغن دار یا سس سالاد میخورید بهتر است هویج بخورید چون دارای ویتامین A است و بسیار مفید است.
بیشترین نیاز:
با وجود استفاده از مواد غذایی غنی، کمبود ویتامین در افراد غیر معمول نیست و این کمبود با علائمی مانند خستگی، مشکلات تمرکز، مشکلات پوستی و یا عفونتهای مکرر آشکار میشود.
افراد مسن اغلب اشتها ندارند، بیماریها و داروها میتواند نیاز به ویتامینها را افزایش دهد، مخصوصا سیگار کشیدن بیش از حد که اغلب به کمبود قابل توجهی از ویتامین منجر میشود.
غذا خوردن درست و مفید:
کافی است با خوب خوردن ویتامینهای مورد نیاز را به دست آورید؛ اگر این کار غیر ممکن است میتوانید با مکملهای ویتامین جبران کنید؛ به عنوان مثال گیاهخواران که هر نوع مواد غذایی با منشأ حیوانی مانند گوشت، لبنیات و یا تخم مرغ را نفی میکنند و نمیخورند باید ویتامین B12 را به دست آورند که در هیچ یک از مواد گیاهی وجود ندارد؛ به طور کلی در مورد مکملها و غذاهای غنی شده باید با یک متخصص مشورت کرد تا یک مکمل جایگزین آن کند.
مراقب مصرف بیش از حد باشید:
ویتامینها در سلامت افراد موثرند در صورتی که هیچ کمبود یا افزایش بیش از حد در بدن وجود نداشته باشد.
برخلاف آنچه که ما اغلب میشنویم ثابت شده است که میتوانیم از بیماریهایی مانند حملات قلبی یا سرطان با مصرف مکملهای ویتامین به طور منظم با دوز روزانه جلوگیری کنیم؛ با این حال برخی از ویتامینها در بدن ذخیره میشوند و در صورت مصرف بیش از حد ممکن است موجب آسیبهای طولانی مدت شوند اما این خطر در یک رژیم غذایی متنوع وجود ندارد.
پیشنهاد سردبیر
-
احتمال ابتلا به آسم در این کودکان بیشتر است
خطر ابتلا به آسم در کودکانی که پدر و مادرشان مصرف مواد مخدر قلیان و سیگار دارند بیشتر است.
-
این خوراکیهای پرطرفدار خطر ابتلا به پارکینسون را افزایش میدهند
پزشکان هشدار دادهاند که مصرف بیش از حد یک گروه خاص از خوراکیهای پرطرفدار میتواند خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را تا دو و نیم برابر افزایش دهد. در شرایطی که شمار مبتلایان به این بیماری در سراسر جهان به بیش از ۱۰ میلیون نفر رسیده و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۵۰ به ۲۰ میلیون نفر برسد، یافتههای جدید نگرانیهای جدی در خصوص رژیم غذایی مردم ایجاد کرده است.
-
دروغ هایی که هرگز نباید به پزشک خود بگویید
پزشک شما تنها در صورتی میتواند بهترین مراقبت را برایتان فراهم کند که واقعیت را بداند — حتی اگر گفتن آن سخت، شرمآور یا ناخوشایند باشد. پنهانکاری در مورد عادتها و سبک زندگیتان ممکن است بیضرر به نظر برسد، اما گاهی همین جزئیات کوچک میتوانند تفاوت میان تشخیص درست و اشتباه، یا درمان مؤثر و ناکارآمد باشند. پس اگر به سلامتی خود اهمیت میدهید، وقت آن است که با پزشکتان روراست باشید.
-
اشتباهات رایج در مصرف غذاهای سالم
امروزه بسیاری از ما به دنبال تغذیه سالمتر هستیم، اما حتی بهترین مواد غذایی هم اگر بهدرستی مصرف نشوند، ممکن است نتایج معکوس داشته باشند. در این مطلب به اشتباهاتی اشاره میشود که ممکن است در مسیر تغذیه سالم مرتکب شوید.
-
کاهش آنفلوانزا، اما کرونا کمی جان گرفت!
در حالی که موارد ابتلا به آنفلوانزا در کشور روند کاهشی داشته، آمار کرونا با افزایش جزئی همراه شده است. وزارت بهداشت هشدار داد که هوشیاری، بهویژه برای بیماران زمینهای، همچنان ضروری است.
-
شیره خرما و آبنبات درمان کولیک نیستند؛ هشدار وزارت بهداشت درباره باورهای نادرست تغذیهای برای نوزادان
دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در واکنش به باورهای رایج و نادرست درباره درمان کولیک نوزادان با شیره خرما، آبنبات یا داروهای گیاهی، اعلام کرد این روشها نهتنها مؤثر نیستند بلکه میتوانند سلامت نوزاد را به خطر بیندازند.
-
انقلاب در احیای قلبی؛ دستگاه الکتروشوک ایرانی، جان بیماران را بدون حضور پزشک نجات میدهد
برای نخستینبار در کشور، فناوران ایرانی موفق به ساخت دستگاه الکتروشوک خودکار شدند که بدون نیاز به کادر درمان، امکان احیای سریع بیماران دچار ایست قلبی را فراهم کرده و در زمان طلایی نجات، نقش حیاتی ایفا میکند.
-
سرطان پستان، دشمن خاموش اما قابل کنترل!
یک متخصص بیماریهای زنان با هشدار درباره بیتوجهی به علائم اولیه سرطان پستان تأکید کرد: این بیماری با اصلاح سبک زندگی، غربالگری منظم و آگاهی کافی، قابل پیشگیری و در بسیاری موارد قابل درمان است.
نظر شما