دخانيات، يكي از عوامل اصلي مرگ و مير در سالهاي اخير به شمار ميرود و سالانه موجب مرگ 5 ميليون نفر در جهان ميشود. استنشاق تحميلي دود هم مثل استعمال مستقيم آن، زيانآور است و موجب ايجاد و تشديد بيماريهاي قلبي و عروقي و سرطانها ميشود. همه اينها باعث شده دولتها و مجامع جهاني به فكر بيفتند.
ايرلند، اولين كشور اروپايي بود كه در سال ۲۰۰۴ استعمال دخانيات را در تمام مراكز دولتي و عمومي ممنوع كرد. پس از آن نيز كشورهاي نروژ، اسپانيا، بلژيک، انگليس، ايرلند، ايتاليا، مالت و سوئد اين قانون را در كشورشان به اجرا گذاشتند. ممنوعيت کشيدن سيگار در فضاهاي عمومي در فرانسه هم از پنجشنبه اول فوريه (12 بهمن) آغازشده است.
به گزارش آسوشيتدپرس، اين روزها 15 ميليون نفر سيگاري فرانسوي از روشن کردن سيگار در محلهاي کار، مدارس، فرودگاهها، بيمارستانها و ساير مکانهاي عمومي محصور و بسته منع شدهاند؛ ممنوعيتي كه در عرض يکسال به کافهها و رستورانها هم گسترش خواهد يافت و تصوير كلاسيك خيابانها و كافههاي فرانسه، جايي که نويسندگاني مانند آلبر کامو و ژان پل سارتر با سيگاري در گوشه لب به يادآورده ميشوند را تغيير خواهد داد.
بهشت افراد سيگاري
آلمان تنها كشور اروپايي است كه به بهشت افراد سيگاري شهرت دارد و تا كنون قانوني براي ممنوعيت استعمال سيگار در اين كشور تصويب نشده است، بلکه فقط پارلمان آلمان، در دسامبر سال گذشته تبليغ سيگار را در اماكن دولتي ممنوع كرده است.
فرانسه نيز که همانند بسياري از كشورهاي اروپايي، ممنوعيت استعمال دخانيات را در بيشتر اماكن عمومي خود وضع کرده است، مدتي است تلاش ميكند تا از شمار سيگاريهاي خود بكاهد. هرچند ترك سيگار براي فرد سيگاري دشوار است، اما فرانسه نيز همانند تعداد ديگري از كشورهاي اروپايي، استعمال دخانيات را با همه گرفتاريها و دشواريهاي ناشي از آن، از اول فوريه در اماكن عمومي ممنوع كرده است و قرار است بيش از 175 هزار مامور اين ممنوعيت را با جريمه 88 دلاري براي سيگاريها و جريمه 174 دلاري براي کارفرمايان اعمال کنند.
در حقيقت، آمارهايي مثل مرگ 66 سيگاري در هر سال در فرانسه تخيلات رومانتيک همراه سيگار را از سرها پرانده است.
تقريبا يک چهارم فرانسويها سيگاري هستند، با اين حال يک روز پيش از شروع ممنوعيت، علامتي از نگراني در خيابانها ديده نشد. بررسي پراکنده چند داروخانه نشان داد که تا به حال سيگاريها آرام ماندهاند و هجومي براي خريد برچسبهاي نيکوتيندار هم ديده نشد!
مبارزه 150 ميليون دلاري
از چندي پيش، شهردار نيويورک نيز، کشيدن سيگار در اماکن عمومي را ممنوع کردهاست. شهردار ميلياردر نيويورك اين ممنوعيت را با چنان شدتي به اجرا درآورده است كه اغلب سيگاريها و حتي غيرسيگاريها را به خشم آورده است.
هنگامي كه او در نيويورك بر سيگار ماليات بست، ادعا كرد اهميتي به ضرر و سود مالي نيويورك به اين علت نميدهد، بلكه ميخواهد از آلوده شدن كودكان به اين عادت جلوگيري كند. او حتي خبرنگاراني را كه با او روبهرو ميشوند و سيگار ميكشند، سرزنش ميكند. جالب است بدانيد که او ميخواهد،۱۲۵ ميليون دلار از دارايي شخصياش را براي مبارزه با سيگار اختصاص دهد كه هدف آن مبارزه با دخانيات در سراسر جهان است.
به گزارش رويترز، تقريباً دوسال پيش از اينکه ايرلند به عنوان نخستين کشور قانون منع سيگار در مجامع عمومي را اجرا کند، در برخي شهرهاي اروپايي و آمريكا قانون مشابهي به اجرا درآمد و نتيجه خيلي زود معلوم شد؛كاهش تعداد حملات قلبي.
حتي در يك شهر، طي اجراي شش ماهه اين طرح، تعداد مراجعه کنندگان مبتلا به حملات قلبي 40 درصد کاهش يافت. اجراي چنين طرحهايي بود كه راه را براي طرحهاي شجاعانهتر باز كرد.