دكترمريم نوروزيان متخصص مغز و اعصاب در گفتوگو باايسنا، اختلالات خواب را بر دو دسته دانست و در ادامه توضيح داد: يك دسته از اختلالات خواب در اثر بيمارهايي نظير درد مفاصل، سردرد، تب و يا عادت به داروهاي خواب آور بروز ميكند. همچنين افراد مبتلا به ديابت به علت گزگزهاي شبانه پا به اختلال خواب دچار ميشوند. دسته ديگري از اختلالات خواب، ناشي از وجود بيماري خواب است.
دانشياردانشگاه علوم پزشكي تهران درخصوص شايع ترين علت بروزاختلال خواب در افراد گفت: سندرم پاي بيقرار از شايع ترين علل بروز اختلال خواب در افراد است كه بيمار در تشخيص آن به عنوان يك بيماري با مشكل روبروست و معمولا در ابتداي به خواب رفتن فرد، احساس ناخوشايندي در ساق و ران پا و در موارد شديدتر نيز در اندام فوقاني دارد.
وي درادامه افزود: احساس خزش يا قلقلك در بعضي بيماران كه باعث تكان دادن دايم و يا فشار به پاها مي شود از ديگر عوامل بيماري سندرم پاي بي قراراست.
وي با اشاره به ارثي بودن اين بيماري، اظهار داشت: در عين حال تنش و اضطراب كه باعث افزايش كم خوني، فقر آهن، كمبود ويتامين ب و اسيد فوليك، بالا بودن اوره خون ميشود از ديگر علل اين بيماري است.
نوروزيان در خصوص ارتباط اختلال خواب و بيماريهاي ريوي توضيح داد: در افراد مسن به علت عدم اكسيژنرساني كافي به مغز دچار اشكالات خون رساني شده و فرد ناگهاني از خواب بيدار ميشود، ضمن اينكه بايد در درمان علل خرخر خواب (آپنههاي خواب) به اين مساله نيز دقت كرد.
اين متخصص مغز و اعصاب درخصوص تاثير بيماريهاي روحي دراختلال خواب تصريح كرد: افراد مبتلا به اضطراب دائما در خواب فكرهاي نگران كننده دارند و يا افراد مبتلا به افسردگي صبح زود از خواب بيدار ميشوند، پس بايد علل اين اختلالات تشخيص داده و نبايد خيلي سريع اقدام به استفاده از داروها كرد.
وي راه رفتن در خواب را پديدهاي بيمارگونه دانست وادامه داد:حال آنكه صبحت كردن در خواب موردي ندارد.
دكتر نوروزيان توصيه كرد : خوردن غذاي سبك ، داشتن آرامش، دوش گرفتن، خوردن يك ليوان شيرگرم قبل از خواب، حل تنش ها و اضطرابهاي شبانه روزي، يادداشت كارهاي فردا، خوابيدن در بستر هميشگي خود، منظم كردن برنامههاي فكري همه در ايجاد يك خواب آسوده موثر است.
وي ادامه داد: همچنين كودكان مبتلا به اختلال خواب نبايد قبل از خوابيدن بازيهاي هيجاني انجام دهند. بنابراين به محض اينكه فرد به خواب نميرود بايد از تخت بلند شده و به كار ديگري مشغول شود تا زماني كه دوباره به خواب رود. همچنين نبايد به غير از يك خواب كوتاه بعد از ظهردر طول روز خوابيد.
نوروزيان با بيان اينكه حتما بايد داروهاي مصرفي خود را با پزشك در ميان گذاشت، خاطرنشان كرد: مصرف بعضي داروها قبل از خواب با بي قراري درحين خواب همراه است.
اين متخصص مغز و اعصاب درپايان درخصوص عوارض مصرف بنزوديازپين ،گفت: مصرف اين داروها بايد با مشورت پزشك صورت گيرد زيرا مصرف دوز بالاي آن اعتياد آور و از مهمترين عوارض آن اختلال حافظه، اختلال تعادل در سالمندان يا حتي تشنج است.