سلامت نیوز: حضور مقامات زيستمحيطي كشورهاي پيشرفتهيي چون ژاپن، اتريش و فنلاند زماني اهميت دوچندان مييابد كه با نگاهي به وضعيت محيطزيست و منابع طبيعي خواهيم ديد كه كشور با تهديدات جدي از جمله كاهش چشمگير سطح سفرههاي آب زيرزميني، خشك شدن درياچهها و تالابها، بحران ريزگردها و آلودگي هوا دست به گريبان است. بحرانهايي كه بدون شك فقدان دانش روزآمد، فناوريهاي نوين در زمينه كشاورزي و مديريت منابع آب، ارتقاي كيفي بنزين و خودروها و صنايع سازگار با محيطزيست در نتيجه سالها تحريم ظالمانه در آن تاثير بسزايي داشته است.
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه تعادل نوشت: «همكاري ايران و اتريش به سطح پيش از تحريمها باز ميگردد.» اين را آندره روپرشتر، وزير محيطزيست اتريش در آيين افتتاح نمايشگاه بينالمللي محيطزيست در محل نمايشگاه دايمي تهران عنوان كرد كه بايد آن را از پيامدهاي اجراي برجام دانست موضوعي كه خيل عظيمي از شركتها، سرمايهگذاران و سياستمداران خارجي را در هفتههاي اخير روانه ايران كرده است. با اين حال، حضور مقامات و مسوولان كشورهاي خارجي در پانزدهمين نمايشگاه بينالمللي محيطزيست در تهران به وزير محيطزيست اتريش خلاصه نميشد. ماسا آكي كاباياشي، قائممقام وزير محيطزيست ژاپن، كيمو تيليكانين، وزير محيطزيست فنلاند نيز بهمنظور ارائه تجارب خود در زمينه حفاظت محيطزيست و فناوريهاي سازگار با محيطزيست در اين نمايشگاه حاضر بودند. حضور مقامات زيستمحيطي كشورهاي پيشرفتهيي چون ژاپن، اتريش و فنلاند زماني اهميت دوچندان مييابد كه با نگاهي به وضعيت محيطزيست و منابع طبيعي خواهيم ديد كه كشور با تهديدات جدي از جمله كاهش چشمگير سطح سفرههاي آب زيرزميني، خشك شدن درياچهها و تالابها، بحران ريزگردها و آلودگي هوا دست به گريبان است. بحرانهايي كه بدون شك فقدان دانش روزآمد، فناوريهاي نوين در زمينه كشاورزي و مديريت منابع آب، ارتقاي كيفي بنزين و خودروها و صنايع سازگار با محيطزيست در نتيجه سالها تحريم ظالمانه در آن تاثير بسزايي داشته است.
در همين راستا، بهرهوري انرژي، مديريت مواد زايد و تبديل ضايعات به انرژي، روشهاي پيشگيري و كاهش آلودگي آب و هوا، بهرهبرداري پايدار از منابع طبيعي، پايش زيستمحيطي و يافتن راهحلهايي براي مقابله با مسائل محيطزيستي جهاني از قبيل تغييرات اقليمي از جمله زمينههايي است كه در آن، كشور نيازمند بهرهگيري از تجارب و دستاوردهاي كشورهاي پيشرو در زمينه حفاظت محيطزيستاند. در حالي كه ايران در كنفرانس تغييرات اقليمي پاريس متعهد به كاهش 12درصدي انتشار گازهاي گلخانهيي مشروط به لغو تحريمها شده بود، گسترش همكاريها با كشورهاي پيشرو در زمينه اقتصاد سبز و كمكربن ميتواند كشور را در راستاي تحقق وعدههاي زيستمحيطي و حركت به سوي توسعه پايدار ياري رساند. اصلاح الگوي كشاورزي و صنعت از جمله ديگر مواردي است كه كشور در راستاي آن نيازمند بهرهگيري از تجارب و دانش ديگر كشورهاست. اين در حالي است كه كشور فنلاند با انعقاد تفاهمنامهيي محيطزيستي در حاشيه پانزدهمين نمايشگاه بينالمللي محيطزيست، در راستاي گسترش همكاريهاي زيستمحيطي با ايران در زمينه موضوعات مختلفي همچون تبادل فناوري، اقتصاد سبز، مقابله با آلودگي هوا، مقابله با آلودگي خاك و گرمايش زمين پيشقدم شده است. اين تفاهمنامه در نوع خود، نخستين سند رسمي همكاري محيط زيستي دوجانبه بين دو كشور ايران و فنلاند محسوب ميشود.
محيطزيست انساني، محور همكاري با فنلاند
براي اطلاع از جزييات و چند و چون تفاهم همكاري ميان كشورهاي ايران، فنلاند و اتريش با مجيد شفيعپور، رييس مركز امور بينالملل و كنوانسيونها، تماس ميگيرم. و او با اشاره به اينكه جزييات همكاريهاي مشترك با كشور اتريش در سفر آتي رييسجمهور به اين كشور مشخص خواهد شد، در خصوص همكاريهاي مشترك با كشور فنلاند گفت: تمركز اين همكاريها بر محيط زيست انساني است و محورهاي آن را برطرف كردن آلودگي رودخانهها، آبهاي سطحي و زيرزميني، انرژيهاي تجديدپذير، تلاش براي كنترل پديده گرمايش زمين و بهبود محيطزيست شهري است. وي در ادامه ميگويد: «مديريت پسماند و توليد برق از زبالههاي خانگي از جمله مواردي است كه در تفاهم همكاري ميان كشورهاي ايران و فنلاند بر آن تاكيد شده است.» وي نحوه و چگونگي انجام اين همكاريها را در قالب و سازوكار برگزاري كارگاههاي آموزشي و مشورتي با هدف بهكارگيري بهترين روشهاي سازوكار با محيطزيست در كشور ميداند كه زمينههاي محيطزيست دريايي را نيز در بر خواهد گرفت.
تلاش سازمان محيطزيست براي معرفي صنايع پاك
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا سازمان محيطزيست بهمنظور بومي كردن فناوريها و خوداتكايي، قصدي براي مبادله دانشجو با كشورهاي پيشگام و پيشرفته در زمينه محيطزيست را دارد، با اشاره به اينكه تبادل دانشجو و بومي كردن فناوريهاي محيطزيستي در زمره مسووليت و وظايف نهادهايي چون آموزش عالي و وزارت علوم است، دايره مسووليت سازمان محيطزيست را به روزآمد كردن دانش نيروهاي انساني اين سازمان از طريق برگزاري دورههاي كوتاهمدت چند روزه ميداند.
رييس مركز امور بينالملل و كنوانسيونهاي سازمان محيطزيست در خصوص نقش پژوهشكده محيطزيست در زمينه بوميسازي فناوريهاي سازگار با محيطزيست، با بيان اينكه حوزه فعاليت پژوهشكده محيطزيست بيشتر به بررسي و تحقيق در خصوص روشها، دستورالعملها و فناوريهاي سازگار با محيطزيست است، ماموريت صاحب شدن فناوريهاي محيطزيستي را در محدوده اختيارات و وظايف معاونت فناوري رياستجمهوري عنوان كرده و با اشاره به برگزاري پانزدهمين نمايشگاه محيطزيست كه پنجشنبه هفته گذشته به كار خود پايان داد، ميگويد: «سازمان محيطزيست از طريق برگزاري نمايشگاههاي محيطزيستي ميتواند زمينهساز حضور و معرفي صاحبان صنايع پاك و سازگار با محيطزيست در كشور شود.»
استانهاي ساحلي كانديداي احداث نيروگاههاي زبالهسوز
شفيعي در ادامه در خصوص احداث نيروگاههاي زبالهسوز با اشاره به اينكه در استانهاي ساحلي دريايخزر، خليجفارس و درياي عمان به علت بالا بودن سطح آب، امكان دفن زباله به حداقل رسيده است، ميگويد: «سوزاندن زبالههاي خانگي براي به حركت درآوردن توربينها و توليد برق، علاوه بر حل مشكل دفن زبالهها، آلايندگي فراتر از آستانه استاندارد توليد نميكند.» شفيعپور در حالي از تفاهم همكاري با كشور فنلاند در زمينه احداث نيروگاههاي زبالهسوز خبر ميدهد كه در حال حاضر دو نيروگاه زبالهسوز در زمينه تبديل زباله به انرژي در كشور مشغول به كارند. وي در ادامه با اشاره به ظرفيت بالاي كشور براي گسترش و توسعه اين فناوري سازگار با محيطزيست با مشاركت بخش خصوصي و سرمايهگذاران خارجي، از اقدامات سازمان محيطزيست در زمينه مكانيابي، تخمين تراز انرژي به ازاي هر كيلوگرم زباله و تسهيل مشاركت استانداريها، شهرداريها و وزارت كشور براي جذب سرمايهگذاري خارجي بهمنظور احداث نيروگاههاي زبالهسوز خبر ميدهد. رييس مركز امور بينالملل و كنوانسيونهاي سازمان محيطزيست با اشاره به اينكه در هيچ يك از اين پروژهها، سازمان محيطزيست مالك يا كارفرماي نيست، وظيفه سازمان محيطزيست را سياستگذاري، طرحريزي برنامههاي اقدام، تعيين استانداردها و نظارت بر اجراي استانداردها عنوان ميكند. وي با اشاره به مطالعات مكانيابي از سوي سازمان محيطزيست در راستاي احداث نيروگاههاي زبالهسوز، از شهرهاي رشت، فومن، ساري و آمل با توليد روزانه 400تن زباله خانگي به عنوان كانديداهاي اصلي نام ميبرد. رييس مركز امور بينالملل و كنوانسيونهاي سازمان محيطزيست، خريد تضميني برق توليد شده از سوي دولت را يكي از مشوقها و انگيزههاي اصلي براي جذب سرمايهگذاران داخلي و همچنين سرمايهگذاراني از كشورهايي چون ژاپن، فنلاند و فرانسه ميداند. ساخت و ايجاد نيروگاههاي زبالهسوز زماني اهميتي دوچندان مييابد كه بدانيم روزانه ۷۵۰۰تن زباله در شهر تهران توليد ميشود كه هر يك تن زباله ۱/۴تن دي اكسيدكربن و مونوكسيدكربن آلاينده دارد.
حركت به سوي اقتصاد سبز
اين مقام مسوول همچنين با اشاره به بحث اقتصاد سبز به عنوان يكي از محورهاي همكاري با كشورهاي اروپايي از جمله فنلاند، اقتصاد سبز را مرتبط با زمينههاي توليدي و صنعتي ميداند كه با وجود ايجاد اشتغال براي گروههاي مختلف سني و جنسيتي، با كمترين برداشت از منابع طبيعي، كاهش انتشار آلايندهها و بالا رفتن ميزان بهرهوري همراه است. وي در اين رابطه، با اشاره به بحث حمل و نقل ريلي، از حمايت سازمان محيطزيست از سرمايهگذاري در بخش خودروهاي برقي و هيبريدي خبر ميدهد. وي همچنين در پايان، نقش اين سازمان را در دوران پسابرجام، علاوه بر تسهيل حضور فعالان عرصههاي سازگار با محيطزيست، نظارت بر رعايت ملاحظات و قوانين زيستمحيطي از سوي شركتها و صنايعي ميداند كه دوران پسابرجام قصد حضور در بازار ايران را دارند.