"ليلي يكهفلاح" در گفت وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران با اشاره به پژوهشي كه توسط دانشگاه علوم پزشكي قزوين به منظور پي بردن به چگونگي شيوع دردهاي مزمن و مشكلات ناشي از آن در زندگي روزمره نوجوانان انجام شد افزود: سردرد با ۳۶درصد، چشم درد با ۲۱/۵درصد و شكم درد با ۲۱درصد شايعترين اين دردها ميباشد.
وي نسبت شيوع اين دردها در بين دختران و پسران را به ترتيب ۸۶درصد در مقابل ۶۶درصد ذكر كرد و افزود: اين نسبت در دختران ۲۰درصد بيشتر از پسران ميباشد.
يكهفلاح اظهار داشت: طبق اين بررسيها خستگي، عصبانيت، غمگيني و ناراحتي، تنش، مشاجره و اضطراب به دنبال ايجاد شرايط خاص در مدرسه و محيط خانواده از جمله عوامل رواني تشديدكننده درد از ديدگاه نوجوانان قزويني بوده است.
اين استاد دانشگاه افزود: همچنين اين نوجوانان از جمله عوامل فيزيكي تشديدكننده درد را سرماخوردگي، ضربه يا زمين خوردن، سر و صدا، انجام ورزش سنگين، بيخوابي، نور زياد، تغييرات ناگهاني دما، استفاده زياد از تلويزيون و رايانه ذكر كردند.
يكهفلاح اضافهكرد: در نمونههاي پژوهش عوامل رواني نقش اصلي را در تشديد و تسكين درد دارند و به مراتب اهميت آنها از عوامل فيزيكي بيشتر است.
وي اظهار كرد: بر حسب نتايج اين پژوهش ميزان غيبت در مدرسه در نوجوانان ايراني بيش تر از ساير كشورها است كه شايد علت آن بيتوجهي والدين و مربيان به اين مساله باشد.
يكهفلاح تصريحكرد: در اين راستا معلمان، مربيان و والدين بايد اهتمام بيشتري به غربالگري دردهاي مزمن درنوجوانان داشته باشند و عوامل خطرزا و تشديدكننده و اقدامهاي كمككننده جهت كاهش بروز درد را شناسايي كنند تا بتوانند جهت پيشگيري و كنترل درد و همچنين ارتقاي كيفيت زندگي نوجوانان گامهاي موثرتري بردارند.