شنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۸

با وجود روند نزولی آمار رسمی کرونا در یک هفته گذشته‌، اما در روزهای اخیر آمار اپیدمی ویروس کووید-۱۹ و تعداد مبتلایان در نمودار کشوری روند افزایشی داشته است و بسیاری از مسئولان از دولت به‌دلیل شروع زودهنگام کسب‌وکارها و عادی نشان دادن شرایط کشور، انتقاد کرده‌اند.

تردد به استان‌های پر خطر متوقف شود

سلامت نیوز: با وجود روند نزولی آمار رسمی کرونا در یک هفته گذشته‌، اما در روزهای اخیر آمار اپیدمی ویروس کووید-۱۹ و تعداد مبتلایان در نمودار کشوری روند افزایشی داشته است و بسیاری از مسئولان از دولت به‌دلیل شروع زودهنگام کسب‌وکارها و عادی نشان دادن شرایط کشور، انتقاد کرده‌اند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی ،در تهران از ۳۰ فروردین و در شهرستان‌ها از ۲۳ فروردین فعالیت فروشگاه‌ها و ادارات آغاز شده است. بسیاری بر این باورند که در روزهای آینده، با توجه به لغو برخی محدودیت‌ها برای مهار کرونا از جمله به برخی مشاغل اجازه ازسرگیری کارشان را داده و پارک‌ها هم باز شده‌اند، ایران شرایط سختی را در مواجهه با موج دوم و سوم کرونا پیدا خواهد کرد.

در این راستا حسن روحانی در گفت‌وگو با سعید نمکی، وزیر بهداشت تاکید کرد بازگشایی و فعالیت اماکن مذهبی و مساجد با رعایت کامل دستورالعمل و اصول بهداشتی از دغدغه‌های مهم دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا بوده و باید در این راستا تلاش مضاعفی انجام شود. از سوی دیگر با وجود آغاز فعالیت کسب و کارها و واحدهای صنفی به شرط ثبت نام در سامانه وزارت بهداشت، تاکنون ۸۰‌درصد از واحدهای صنفی ثبت‌نام کرده‌اند که رقم آن بیش از دو‌میلیون و ۶۰۰‌هزار واحد صنفی است.

طبق اعلام کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت نیز، «از روز پنجشنبه (۴ اردیبهشت) تا جمعه (۵ اردیبهشت) ۱١۶۸مورد بیمار جدید شناسایی شده و ۹۳ نفر نیز جان باخته‌اند. به این ترتیب شمار کل مبتلایان به کرونا در ایران به ۸۸‌هزار و ۱۹۴ و فوت‌شدگان به ۵۵۷۴ نفر رسید. ۶۶‌هزار و ۵۹۶ نفر نیز بهبود یافته‌اند.

۳۱۲۱ نفر از بیماران در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. تاکنون ۶۶‌هزار و ۵۹۶ نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شده‌اند.» وی همچنین تاکید کرد: اگرچه در حال حاضر هیچ‌استانی در وضعیت قرمز این بیماری نیست، اما هشدارها باقی است، وضعیت به هیچ‌عنوان عادی نیست و فاصله‌گذاری اجتماعی حتما باید از سوی مردم رعایت شود.

در همین رابطه علیرضا زالی، مسئول مقابله با کرونا در تهران معتقد است که صحبت از کنترل یا کاهش همه‌گیری کرونا یک پیام غلط است و با افزایش تردد سرایت این بیماری شتاب بیشتری می‌گیرد. متاسفانه کنترل و یا کاهش بار بیماری کووید-19 پیام غلطی است که به مردم رسیده است.

او هشدار داده بیشتر شدن سفرهای شهری قطعا با افزایش بار بیماری روبه‌رو خواهیم بود. انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران، نسبت به بروز موج دیگری از کرونا در این استان هشدار داد و گفت: اگر روند روزهای اخیر در استان تهران ادامه یابد، همه گشایش‌های صورت گرفته، لغو و نسبت به اعمال محدودیت‌ها اقدام می‌شود.

مراجعات سرپایی، مبتلایان به ویروس کرونا به بیمارستان‌ها افزایش یافته است. اگر همین وضعیت ادامه پیدا کند کار سخت می‌شود و رفت‌وآمدها و استفاده از وسایل حمل‌و‌نقل عمومی مثل مترو و اتوبوس بیش از آن ظرفیتی است که توصیه به فاصله‌گذاری اجتماعی می‌شود.


هجوم مسافران ناقل به گیلان
اولین پیامد برداشتن محدودیت‌ها در شهرها و جاده‌های بین شهری که از یکم اردیبهشت‌ماه امسال اعمال شد، هجوم مردم به استان‌های شمالی بوده است. چند روز پیش سرهنگ امیر طالبی سرپرست پلیس راهور گیلان با اشاره به برداشتن محدودیت تردد بین استانی از اول اردیبهشت گفته بود که این رفع محدودیت‌ها به معنای آغاز مسافرت‌ها از سوی هموطنان نیست؛ اما بسیاری از مردم سفرهای اردیبهشت خود را با رفتن به سمت استانی مانند گیلان آغاز کردند. محمدحسین قربانی نماینده تام‌الاختیار وزیر بهداشت در گیلان از افزایش ورود مسافران به این استان در روزهای گذشته خبر داده و ابراز نگرانی کرده که این مسافرت‌ها موجب خواهد شد تا شمار مبتلایان به ویروس بیشتر شود.


نگرانی از پیک دوم کرونا در قم
محمدرضا قدیر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم از اقدامات زودهنگام دولت برای بازگشت کشور به روال عادی انتقاد کرده و گفته است: اگر پیک کنترل‌شده و روند نزولی ایجاد شده کرونا در استان قم را رها کنیم، دوباره از نظر اپیدمی با پیک دومی مواجه می‌شویم که ممکن است شدیدتر باشد.

وی برای چندمین بار طی روز‌های اخیر هشدار داد که عده‌ای فاصله‌گذاری اجتماعی و فاصله‌گذاری هوشمند را رعایت نمی‌کنند که این مساله می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری را به همراه داشته باشد. روند عادی‌سازی باید به‌صورت پلکانی باشد و این سخت‌گیری‌ها آرام‌آرام کم شود و شهر را رها نکنیم تا مردم یک‌باره از منزل بیرون نیایند، چون این ویروس هنوز جوان است و ممکن است خود را بازسازی کرده و دوباره منشأ مشکل شود.


فارس در مواجهه با موج دوم
استان فارس و شهر شیراز یکی دیگر از مناطقی بودند که توانستند با اجرای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی، روند شیوع و اپیدمی نگران‌کننده را کنترل کنند، اما در یک هفته اخیر این استان نیز با افزایش آمار مبتلایان روبه‌رو بوده و علی اکبری، نماینده شیراز در مجلس با تاکید بر اینکه وضعیت شیوع بیماری کرونا در استان فارس طی چند روز اخیر دوباره صعودی شده، لغو محدودیت تردد و بازگشایی‌ها را عامل افزایش بیماران مبتلا به کرونا در این استان دانست. در استان فارس تا 7 - 8 روز گذشته بیماری کرونا به خوبی کنترل شده بود، اما شرایط فعلی نگران‌کننده است.


بازگشت کشور به روال عادی؟
محمد زاهدی اصل، استاد مددکاری اجتماعی که یکی از منتقدان لغو طرح فاصله‌گذاری اجتماعی در کشور است، به «آرمان ملی» می‌گوید: رئیس‌جمهور از رسانه‌هایی که در رابطه با شیوع کرونا همزمان با فعالیت مجدد کسب و کارها ابراز نگرانی می‌کنند انتقاد می‌کند، در حالی که جای سوال است که بر مبنای کدام واقعیت‌ها و اطلاعات چنین تصمیمی در هیات دولت گرفته شده که شرایط کشور آن هم در شرایط شیوع کرونا به وضعیت عادی بازگردد؟ این یک واقعیت است که بسیاری از مبتلایان به کرونا شناسایی نشده‌اند، چون امکانات ما محدود است، بنابراین با توجه به واقعیت‌های موجود در کشور، این تصمیم منطقی و متناسب با واقعیت‌ها نیست که وضعیت کشور را عادی اعلام نماییم. ارزش فعالیت‌های اقتصادی بسیار کمتر از حفظ سلامتی و جان مردم است و شاید در کوتاه‌مدت ما بتوانیم جریان عادی اقتصادی را به کشور بازگردانیم، اما با اپیدمی کرونا در دراز مدت لطمات جبران ناپذیری به اقتصاد وارد خواهد شد.


سردرگمی با تعدد تصمیم‌ها
مصطفی اقلیما، جامعه‌شناس و ریاست انجمن علمی مددکاری اجتماعی ایران به «آرمان ملی» می‌گوید: در همه نقاط دنیا که این روزها با شیوع کرونا دست و پنجه نرم می‌کنند، یک نفر تصمیم‌گیرنده است و بقیه دستگاه‌ها و مسئولان پیرو آن تصمیم، راه‌های مقابله با کرونا را بررسی می‌کنند و به یک نتیجه واحد می‌رسند. در تهران، دکتر زالی به‌عنوان مسئول مقابله با کرونا در پایتخت مخالف بازگشایی مشاغل و زمان شروع کسب و کارها بود، اما استانداری و دولت توجهی به هشدارهای او نکردند.

از سوی دیگر مسئولان وزارت بهداشت و در راس همه آنها وزیر بهداشت، در چند وقت اخیر هشدار می‌دهد و رئیس ایشان که دکتر روحانی هستند، به هشدارهای عضو کابینه‌اش بی‌توجه است. البته ناگفته نماند که دولت مسائل و مشکلات خود را دارد و وقتی می‌بیند که میلیون‌ها نفر در کشور بیکار، روزمزد و کارگران قراردادی هستند و نمی‌تواند به آنها کمک کند، بی‌توجه به هشدارها دستور آغاز مجدد کسب و کارها را در زمانی که اپیدمی کرونا با کاهش روبه‌رو است، را صادر می‌کند.

تنها کمکی که دولت توانست انجام دهد پرداخت زودهنگام یارانه‌ها در غالب وام بود. وی در ادامه افزود: آمار کاهشی چند وقت اخیر به‌دلیل قرنطینه خانگی مردم در ایام نوروز بوده و با توجه به اینکه مردم به شهرها و خیابان‌ها هجوم آورده‌اند، رسیدن به موج دوم و سوم کرونا اصلا دور از ذهن نیست و می‌تواند بحران ساز باشد. خیلی از بیمارستان‌ها گنجایش پذیرش بیمار جدید را ندارند و بیماران را به کلینیک‌های شخصی و قرنطینه در منزل می‌فرستند، با وجود اینکه هنوز اپیدمی کرونا از اول اردیبهشت‌ماه از راه نرسیده، اما تا پنجم اردیبهشت با 5/1‌درصد افزایش آمار به‌طور رسمی روبه‌رو بوده‌ایم. مردم در تعدد تصمیم‌ها سردرگم شده‌اند و نمی‌دانند چه کار باید بکنند.

در هفته اول شیوع کرونا ما یک تحقیق در سراسر کشور انجام دادیم که بزرگترین مشکل 50‌درصد مردم و نگرانی آنها از بیکاری‌ و ادامه کسب و کارشان بعد از تعطیلات بود، حالا نیز بی‌پولی و بیکاری دغدغه بزرگ مردم است و با افزایش حقوق اندک دولت در سال 99 به غیر از اپیدمی کرونا باید منتظر اپیدمی فقر هم باشیم. هیچ‌فاصله‌ای در جامعه وجود ندارد چون در کشورهای جهان سوم همه متخصص هستند و دستور می‌دهند و کسی به صحبت‌های کارشناسانی همچون دکتر زالی توجهی ندارند.

اقلیما با اشاره به موج سفرها و افزایش ترددها در شهرهای کشور نیز خاطرنشان کرد: وقتی بسیاری از شهرها به روال عادی بازگشته و هتل‌ها و مغازه‌ها باز هستند، سفر مردم در این شرایط به استان‌هایی نظیر کیش و گیلان امری طبیعی است و اگر جاده‌ها خلوت باشد، جای تعجب دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha