معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد:« اگر مردم فکر کنند ویروس ضعیف شده و دیگر مثل قبل موارد بهداشتی را رعایت نکنیم بزرگترین مشکل برای کنترل بیماری بوجود خواهد آمد.»

وضعیت قرمز در ۶۰ شهرستان/ انجام ۳۵ هزار آزمایش سرپایی کرونا

سلامت نیوز:معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد:« اگر مردم فکر کنند ویروس ضعیف شده و دیگر مثل قبل موارد بهداشتی را رعایت نکنیم بزرگترین مشکل برای کنترل بیماری بوجود خواهد آمد.»

دکتر علیرضا رییسی در نشست خبری با خبرنگاران از طریق ویدئوکنفرانس گفت:«اگر از من بپرسند بزرگترین دغدغه شما چیست می گویم دغدغه من در مورد ویروس کرونا و عوارض بیماری نیست بلکه بزرگترین نگرانی من در مورد عادی شدن این بیماری است و اگر مردم فکر کنند ویروس ضعیف شده و دیگر مثل قبل موارد بهداشتی را رعایت نکنیم بزرگترین مشکل برای کنترل بیماری بوجود خواهد آمد.»


وی افزود:« نباید فکر کنیم بر بیماری غلبه کردیم این خطرناک ترین اتفاق می تواند باشد لذا مردم باید بحث فاصله گذاری اجتماعی را جدی بگیرند و عزیزان می توانند به عنوان ناظر عمل کنند، اگر می بینند در فروشگاه ها و اماکن پروتکل ها رعایت نمی شود حتما تذکر بدهند. بسیج ملی مقابله با کرونا یک افتخار و یک برگ زرینی است در تاریخ حوزه سلامت ایران که با همت و همکاری مردم رقم خورد به طوری که دبیر کل سازمان جهانی بهداشت از منطقه مدیترانه شرقی که می خواست اسم ببرد اولین نکته ای که از آن یاد کرد بسیج ملی مبارزه با کرونا در کشور ما بود.»


وی گفت:« در مرحله اول بیش از ۷۱ میلیون نفر غربالگری شدند و به آنها اموزش و مشورت دادیم. افرادی که نیاز بود که به مراکز درمانی برای دریافت خدمات بیشتر مراجعه کنند شناسایی شدند تا بار بیماری ها کم شود و افراد مبتلا در مراحل اولیه شناسایی شوند و تحت درمان قرار گیرند که باعث شد بار مراجعه افراد به بیمارستان ها کم شود.»


وی گفت:« استراتژی اصلی الگوی کشوری مبارزه با این بیماری بحث فعال سازی ازمایشگاه های سرپایی ما در مراکز بهداشت و درمان است به طوری که بحث غربالگری افراد انجام می شود و افرادی که کرونا مثبت می شوند تحت مراقبت قرار می گیرند  و خانواده انها هم مورد ارزیابی و مراقبت قرار می گیرند و اگر لازم باشد از آنها هم تست می گیرند و باید ایزوله باشند تا زنجیره انتقال بیماری را قطع کنیم»


وی گفت:« تا امروز بیش از ۳۵ هزار آزمایش سرپایی انجام دادیم که مورد تایید سازمان جهانی بهداشت است. یک فرمول ثابت برای مبارزه با کرونا در دنیا وجود دارد و آن شناسایی افراد مبتلا به کرونا و افرادی که با آنها در تماس هستند، می باشد. ما ۳۶۹ مرکز نمونه برداری درسراسر کشور ایجاد کردیم که این مراکز به ۴۲۰ مرکز خواهد رسید و حدود یک و نیم میلیون تست باید در سراسر کشور انجام دهیم. به طور واضح نشان داده شده استان هایی که در این زمینه اقدامات مناسبی انجام داده اند طی یک هفته گذشته تاثیر مثبتی بر ورودی بیمارستان ها داشته است. »

وی درباره تعداد مناطق سفید از نظر شیوع کرونا در کشور و بازگشایی اماکن مذهبی و مساجد گفت:« ما نمی توانیم یک نسخه واحدی برای همه کشور یا حتی برای یک استان بپیچیم. در یک استان زمانی که امار تجمیعی را نگاه می کنیم می بینیم امار تجمیعی آن نسبت به استانی دیگر که از نظر جمیعتی یکسان هستند، پایین است. شهرستان به شهرستان وضعیت از نظر بیماری متفاوت است. هر شهرستان ممکن است بعد از گذشت زمان شرایطش تغییر کند و ممکن است در هفته های آتی از حالت قبلی خارج شود.براساس اخرین امار طی دو هفته گذشته ۱۱۶ شهرستان وضعیت سفید دارند و کمتر از یک بیمار در روز داشتند بعضی نقاط تعداد موارد ابتلا صفر بوده و بعضی جاها دو دهم یا سه دهم بیمار در روز داشتند.»


وی در ادامه گفت:« درحال حاضر برای بازگشایی واحدهای صنفی ، مشاغلی که ریسک پایینی داشتند بازگشایی شدند. در یک شهر ممکن است برای ماه رمضان مردم بخواهند در مسجد نماز بخوانند برای آنها پروتکل هایی اعلام کردیم از جمله اینکه اگر قرار است به مسجد بروند رعایت فاصله گذاری را کنند، از ماسک استفاده کنند و با خود مهر و جانماز یا کتاب دعا ببرند ضمن اینکه در این مساجد بحث سخنرانی و و محفل قرآن خوانی نباید انجام شود.»


وی مجددا تاکید کرد:« ما الان به مرحله ای رسیدیم که عادی سازی بیماری بسیار خطرناک است هنوز این ویروس مرموز و ناشناخته است. فعلا تصمیم گیری در ارتباط با مساجد گرفته شده است.فعلا شرایط برای بازگشایی اماکن مذهبی حداقل تا پایان ماه مبارک رمضان وجود ندارد.»


وی در پاسخ به اینکه آیا مناطقی که دارای وضعیت سفید هستند در مناطق جنوبی کشور هستند، گفت:« شواهدی مبنی بر اینکه ویروس کووید ۱۹ با هوای گرم از بین برود وجود ندارد و شاهد این مدعی هم این است که الان قسمت هایی از خوزستان اتفاقا افزایش تعداد بیماران را شاهد هستیم همچنین در هرمزگان و بوشهر علیرغم اینکه هوا گرم است افزایش بیماری را داریم. این ۱۱۶ شهرستانی که اعلام شده وضعیت سفید دارند فقط مربوط به مناطق جنوبی نیست و مربوط به ۲۴ استان کشور هستند.»


وی درباره اجباری شدن استفاده از ماسک در حمل و نقل عمومی، گفت:« در زمان استفاده از حمل و نقل عمومی استفاده از ماسک به شدت توصیه می شود و شهرداری و وزارت صمت و وزرات بهداشت باید پروتکلی بدهند تا در محل سوار شدن به اتوبوس ماسک در اختیار مسافرین قرار گیرد که البته ماسک ها مجانی نخواهند بود ولی قیمت ارزان تری دارند. البته حتما نیاز نیست ماسک سه لایه بخریم در منزل هم می توانیم ماسک درست کنیم و آنها را ضدعفونی کرده و شست و مجددا استفاده کرد و نیازی به استفاه از ماسک ان ۹۵ نیست. »


وی درباره بازگشایی های غیرقانونی برخی مشاغل،‌گفت:« اولویت اول ما سلامتی مردم است. اماکن صنفی که جزو واحدهای صنفی پرریسک هستند اجازه بازگشایی ندارند مثل تالارها و رستوران ها و باشگاه های ورزشی واگر باز شوند غیرقانونی است. تاکنون بیش از ۳۰۰واحد متخلف پلمپ شده اند و بیش از ۸۰۰ واحد تذکر گرفته اند ومردم هم باید با ۱۹۰ تماس بگیرند و بازگشایی های غیرمجاز را گزارش دهند.»
دکتر رییسی افزود:« نظارت بر بازگشایی ها فقط بر عهده وزارت بهداشت نیست و تعزیرات و قوه قضاییه و نیروی انتظامی همچنین مدیران اصناف هم باید نظارت داشته باشند.»


وی درباره مناطق قرمز از نظر شیوع کرونا گفت:« ۶۰ شهرستان ما جزو مناطقی هستند که بیشترین میزان بروز بیماری را دارند و عمدتا مراکز استان ها دارای وضعیت قرمز هستند و جاهای دیگری هم در استان ها هستند که مناطقی هستند که میزان ابتلایشان بالاست به عنوان مثال در لرستان،خوزستان، تهران،اصفهان، شیراز که چند شهرستان آنها وضعیت قرمز دارند . در اکثر استان های ما حداقل یک شهرستان به عنوان منطقه قرمز محسوب می شود.»

وی خاطرنشان کرد:« تست سرولوژیک به هیچ وجه به عنوان تست تشخیصی بیماری کرونا نیست ما این تست را به عنوان تست تشخیصی قبول نداریم این تست فقط مواجهه با ویروس را نشان می دهد و به عنوان مثال بعد از گذشت ۱۴ روز از بیماری می تواند IgG مثبت باشد اگر زودتر انجام شود قسمت IgM آن مثبت می شود که نشان دهنده مواجهه یک هفته ای با ویروس است. ما در دستور کار داریم این تست را در برخی جاها انجام دهیم .مثلا اگر فردی دچار این ویروس شده و تست مولکولی وی مثبت و سپس خوب شده باشد از وی تست سرولوژیک می گیریم و اگر IgG آن مثبت باشد احتمالا تا چند مدتی می تواند در برابر ویروس کرونا ایمن باشد. این تنها کاربرد این تست است.»

وی درباره نامه نهاوندیان معاون رییس جمهور در مورد شناسایی مراکز خصوصی آسیب دیده، گفت:« این مراکز می توانند باز باشند و هیچ منعی برای بسته بودن آن ها وجود ندارد میزان مراجعه مردم به بخش خصوصی پایین آمده است. در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی بحث شد که این مراکز خصوصی جزو گروه اسیب دیده برای ارایه تسهیلات در نظر گرفته شوند، ۶۰ درصد میزان مراجعه بیمار به این مراکز پایین امده و درامدشان دچار اسیب شده و با توجه به کاهش فعالیت ممکن است تعدیل نیرو هم داشته اند لذا قرار شده در کمیته اقتصادی ستاد ملی کرونا در این مورد تصمیم گیری شود فکر می کنم تسهیلاتی برای این مراکز قایل شوند.»


وی درباره رعایت فاصله گذاری با بازگشایی مشاغل گفت:« طبق گزارشی که خود اصناف در کمیته امنیت اجتماعی زدند، واحدهای بازگشایی شده هنوز خیلی رونق ندارند و استقبالی از سوی مردم از آنها نشده است. البته مردم باید فقط برای خرید ضروری بیرون بیایند. کار اصلی بر روی دوش مردم است و شعار در خانه بمانیم را نباید فراموش کنیم  وگرنه این ویروس که ناشناخته است مرتبا رفتارش تغییر می کند. ما به نوعی با این ویروس شطرنج بازی می کنیم و نمی توانیم پیش بینی کنیم حرکت بعدی آن چیست.»


وی درباره علایم کرونا و تغییر علامت از تب به کهیر و مشکلات پوستی گفت:« ۴۴ درصد بیمارانی که کرونا گرفتند در شروع بیماری علایم تب ندارند و در طول بیماری بیش از ۹۰ درصد افراد تب پیدا می کنند .اگر فکر کنیم با تب سنجی می توانیم بیماری را تشخیص دهیم ۴۴ درصد بیماران را از دست می دهیم چون ابتدا علایم تب را ندارند. علایم گوارشی، سردرد، تغییر در حس چشایی و حتی در شنوایی هم ممکن است بروز کند کرونا در برخی بیماران ممکن است فقط خود را با سردرد نشان دهد. خیلی از بیمارانی که مراجعه می کنند، می بینند میزان اکسیژن خونشان افت کرده است. اخیرا هم بسته شدن عروق ریز در ریه و قلب و مغز می تواند اتفاق بیفتد. این بیماری با توجه به اینکه یک گیرنده خاصی در بدن را تحت تاثیر قرار می دهد ، می تواند بر روی عروق و ریه و کلیه اثرگذار باشد و علایم مختلفی دارد.»


وی درباره بازگشایی پارک ها گفت:« در مورد پارک ها اتراق حتی بعد از افطار هم ممنوع است و سیستم های ابخوری پارک ها تعطیل است. سلامت فقط به معنی نداشتن بیماری نیست. تعریف سلامت از نظر سازمان بهداشت جهانی سلامت جسم و روح و سلامت معنوی است تصمیماتی که گرفته می شود بر این اساس است. ما نمی توانیم بین سلامت جسمی و روحی - روانی تفکیک قایل شویم. در بحث سلامت روان هم اقدامات خوبی انجام دادیم . در سامانه ۴۰۳۰ با گرفتن عدد ۸ کارشناسان ما در حوزه سلامت روان مشاوره می دهند. تاکنون۴۵۰ هزارتماس و مشورت سلامت روان داده شده است.»
وی خاطرنشان کرد:«بازگشایی پارک ها به معنی اینکه وضعیت در کشور عادی شده است، نیست. مردم به خوبی رعایت می کنند و در پارک ها آنچنان تجمع وجود ندارد.»


وی گفت:« چون ویروس کرونا ناشناخته است ما با رقیبی طرف شدیم که حرکتی که انجام می دهد باید متناسب با آن جلو برویم. اگر یک جایی ویروس میزان ابتلا را بالا می برد باید آنجا را تعطیل کنیم اگر در جایی میزان ابتلا کم است براساس پروتکل هایی که وجود دارد باید اجازه فعالیت دهیم. اگر ویروس به یک دارویی به ظاهر جواب می دهد از آن استفاده می کنیم. چون رفتار ویروس ناشناخته است باید ببینیم گام بعدی چیست.»


دکتر رییسی گفت:« ما یک زمانی درصد بالایی تخت برای مبتلایان به کرونا آماده کردیم و ۲۰ هزار تخت نقاهتگاه آماده کردیم ولی خیلی کم از آن ها استفاده کردیم و الان دستور دادیم آنها را کم کنند. اگر ایتالیا بر اساس الگوی ما می خواست عمل کند، نمی توانست موفق باشد. رفتاری که ویروس در ایتالیا و اسپانیا و فرانسه و هلند نشان داد خیلی متفاوت بود بنابراین کار درست این است براساس رصدی که انجام می شود پیامدهای ویروس را رصد کنیم. باید هوشمند عمل کنیم واعتقاد داریم یک نسخه واحد نمی توان برای کل کشور پیچید و براساس رفتار ویروس تصمیم مقتضی را بگیریم.»


وی درباره احتمال انتقال ویروس کرونا از کولر گازی و سیستم تهویه مترو، گفت مقالات متعددی وجود دارد که آیا ویروس کرونا از طریق هوا منتقل می شود یا خیر. اخرین برررسی ها نشان داد که انتقال ویروس به صورت دراپلت است و از طریق عطسه و سرفه منتشر می شود. اینکه کولر گازی می تواند ویروس را منتشر کند چنین نیست. درباره مترو اتفاقا تهویه مترو شانس انتقال ویروس را کم می کند. بیشترین خطر انتقال کرونا از طریق هوا مربوط به کادر درمان در زمان لوله گذاری بیمار است.»


وی در پاسخ به اینکه برای جمعیتی که در غربالگری شرکت نکردند چه برنامه ای دارید، گفت:« ۷۱ میلیون نفری که در طرح غربالگری شرکت کردند از طریق سامانه سیب بوده و ۶ میلیون نفر هم در سامانه ناب ثبت نام کردند و آمار واقعی ما ۷۷ میلیون است. ما مرحله دوم غربالگری را شروع کردیم. در غربالگری اول ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار نفری که دارای بیماری زمینه ای بودند را یک بار غربالگری کردیم همچنین پنج و ۸ دهم میلیون نفر افراد بالای ۶۵ سال را غربالگری کردیم و حدود بیش از ۱۲ میلیون در مرحله دوم غربالگری انجام شده است.»


وی خاطرنشان کرد:« این بیماری به طور کلی از بین نخواهد رفت و با ما خواهد بود. در پاییز باید منتظر موج بعدی باشیم و باید این امادگی را داشته باشیم. یادمان باشد در پاییز بیماری فصلی مثل انفلوانزا را هم داریم. یکی از کارهایی که باید انجام دهیم و از الان پیش بینی کردیم این است که به گروه های اسیب پذیر باید توصیه کنیم در شهریور ماه واکسن انفلوانز را بزنند. به شرکت های دانش بنیان داخلی درخواست دادیم تست هایی بسازند که هم انفلوانزا و هم کرونا را بسنجد. ما از کرونا باید درس بگیریم از جمله اینکه در کشور باید بانکداری الکترونیکی و اموزش های الکترونیکی و خریدهای الکترونیکی را تقویت کنیم و دولت تسهیلاتی قایل شود. بسیاری از افراد به خاطر کار ضروری از قرنطینه بیرون می آیند. از الان باید به فکر پاییز اینده باشیم. اگر مشکل تولید ماسک داریم که البته برطرف شده باید از الان به فکر باشیم که ماسک در اختیار مردم قرار گیرد. مجموعه ای از کارها را انجام می دهیم تا پاییز ایمن تری داشته باشیم.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha