سلامت نیوز: تاثیر همهگیری کرونا بر زندگی تمام مردم دنیا به گونهای است که یکی از اساتید جامعهشناسی آمریکا به تازگی گفته است: «این روزها همگی در بزرگترین آزمایشگاه تحقیقات اجتماعی دنیا زندگی میکنیم.» به این مفهوم، میتوان گفت که تا به حال چنین فرصت ایدهآل و یکدستی برای محققان اجتماعی بهوجود نیامده است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از هفته نامه آتیه نو، حتی عدهای معتقدند تاریخ یک دهه آینده را باید به قبل و بعد از کرونا تقسیم کرد. به هر حال حتی پس از ساخت و تزریق واکسن نیز مدتها طول خواهد کشید تا زندگی ما به روال قبل از کووید-19 بازگردد. در اینجا به 7 عادت جدید میپردازیم که در ایام کرو نا بروز یافتهاند.
کار در خانه
اگر تا پیش از همهگیری کرونا درصد کمی از افراد مشاغل خانگی داشتند، این روزها «دورکاری» تبدیل به پدیدهای عادی در میان غالب کارمندان شده است. در یک جامعه آماری که توسط دانشگاه کالیفرنیا بررسی شده، 60 درصد از پرسششوندگان اعلام کردهاند که کار در خانه را به سبب نپیمودن مسافتهای طولانی و عدم نیاز به پوشیدن لباس رسمی ترجیح میدهند. جالبتر آنکه 78 درصد از این جامعه آماری اعلام کردند که به دلیل فرصت استراحت و آسایش بیشتر، بازده کاریشان بالاتر رفته است. تحلیلگران میگویند، بعد مسافت و خستگی ناشی از کار سبب شده تا اکثر مردم وقت کمتری را با خانواده خویش بگذرانند و دورکاری ناشی از کرونا باعث شده کانون خانوادهها گرمتر شود. حال باید دید که شرکتهای بزرگ حاضرند در دوران پساکرونا نیز این رویه را ادامه دهند یا خیر.
خرید آنلاین
بسیاری از ما ایرانیها تا قبل از اجبار خانهنشینی در زمان کرونا، سابقه خرید آنلاین نداشتیم و این پدیده امروز بدل به کاری عادی برای ما شده است.
بر اساس آمار جهانی، فروش فروشگاههای عادی در حدود 36 درصد کاهش داشته و در عوض فروشگاههای آنلاین، 55 درصد رشد را تجربه کردهاند. این آمار متوسط جهانی است، وگرنه در آمریکا این افزایش تا 400 درصد نیز رسیده است. اینبار نیز پای خستگی ناشی از بعد مسافت، رانندگی و البته حضور فیزیکی در میان است و مشتریان ترجیح میدهند تا به صورت آنلاین آنچه میخواهند را سفارش داده و درب منزل تحویل بگیرند؛ مزهای شیرین که بعید است پس از پایان همهگیری هم به سادگی فراموش شود.
معاشرت آنلاین
چند نفر از خوانندگان این مطلب مدتهاست عزیزان خود را از نزدیک ندیدهاند و یا تنها به ملاقاتهای گاهبهگاه و مختصر بسنده کردهاند؟ هرگز تصور نمیکردیم روزی برسد که تماس تلفنی و یا تصویری- اینترنتی بدل به رابطه عادی در جامعهمان شود. اگر بگوییم کرونا مفهوم واژه «معاشرت» را در دنیا تغییر داده پر بیراه نگفتهایم؛ حال شما اهل هر فرهنگ و یا قومیتی که باشید. احتیاط سبب شده تا ناخشنودی ناشی از عدم حضور فیزیکی در کنار دوستان و آشنایان را تحمل کنیم.
ماسک زدن
سالها بود در زمان اپیدمیهایی مانند آنفولانزای فصلی، پزشکان توصیه میکردند که از ماسک استفاده کنید؛ اما گویی اجرای این کار روندی ناخوشایند بود و کمتر کسی حاضر بود میان بیماری و زحمت ماسک زدن، دومی را برگزیند. اما امروز اگر شما در یک مکان عمومی بدون ماسک باشید، انگشتنما میشوید و به نوعی سدهای بهرهگیری از این ابزار از میان رفته است. کارشناسان سازمان بهداشت جهانی معتقدند همین همهپوشی ماسک باعث خواهد شد تا در آینده آمار مبتلایان به آنفولانزا و یا حتی سرماخوردگیهای فصلی نیز کاهش یابد.
سینما در خانه
رفتن به سینما در کلیه جوامع یک عادت است و برای جامعه کمتفریح ما، یک تفریح سالم و خانوادگی. اما همین دلخوشی جوانپسند هم در کلیه کشورها تعطیل شده و دنیا به کام تلویزیونهای تعاملی (VOD) است. در یک سال گذشته نتفلیکس توانسته بود یکهتاز بازار تلویزیونهای اینترنتی شود و این روزها بدل به یک غول عظیم شده که در حال بلعیدن دنیای سرگرمی است. در ایران هم (VOD)ها از اقبال چشمگیری برخوردار شدهاند و آمار غیررسمی از افزایش 200 درصدی فروش آنها خبر میدهد. کار به جایی رسید که برای نخستینبار شاهد «نمایش آنلاین» یک فیلم باشیم و بعید است دستاندرکاران تلویزیونهای اینترنتی حاضر به ترک این شرایط جذاب حتی پس از کرونا باشند. البته باید دید قشر جوان ایرانی حضور در فضای بسته سینما را به لمیدن پای تلویزیون ترجیح میدهد یا خیر.
حملونقل عمومی
برای نخستینبار در یک قرن اخیر، دولتها تلاش کردند تا مردم را از استفاده از وسایل حملونقل عمومی منع کنند. یعنی دههها سخن گفتن در باب ضرورت استفاده همگانی از وسایل نقلیه به ناگاه و در عرض چندماه تبدیل شد به ضرورت استفاده از وسایل نقلیه شخصی. این موضوع نهفقط در باب حملونقل شخصی که در زمینه استفاده از قطار و هواپیما هم نمودی خاص داشته است. شرکتهای خدمات حملونقل در دنیا در معرض ورشکستگی هستند و کارکنان آن در معرض اخراج. این عادت بهرهگیری آسان از خودروی شخصی در جهان (البته در شهرهایی که محدودیتهای ترافیکی ندارند) سبب خواهد شد تا مدتها پس از برطرف شدن شیوع شاهد شلوغیهای همیشگی در اتوبوسها و متروها نباشیم.
شستن دستها
این یکی بهترین عادتی است که از کرونا بر جای خواهد ماند. نظرسنجی در آمریکا نشان داده که 78 درصد از پرسششوندگان عادت به شستن دستهای خود بیش از 6 بار در روز پیدا کردهاند و بیشترشان نیز از قانون 20 ثانیه سازمان بهداشت جهانی تبعیت میکنند. در این میان 88 درصد هم گفتهاند این عادت شستوشوی پیاپی را پس از کرونا نیز حفظ خواهند کرد. جالب اما فروش بالای محصولات بهداشتی و البته مواد ضدعفونیکننده دستهاست که به بالاترین میزان خود در طول تاریخ رسیده است.
نظر شما