یکشنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۳
کد خبر: 301514

روز پنج‌شنبه رسانه‌های عراق به نقل از دستگاه اطلاعاتی ارتش این کشور گزارش دادند بزرگترین عملیات قاچاق دارو از ایران به این کشور را در استان دیالی کشف و خنثی کرده است که این داروها با هدف فرار از پرداخت تعرفه گمرکی به ارزش بیش از صدها هزار دلار به وسیله ۱۹ کامیون با عبور غیرقانونی از جاده‌های خانقین به استان دیالی وارد شده بودند.

داروها چطور به عراق رسید؟

سلامت نیوز: روز پنج‌شنبه رسانه‌های عراق به نقل از دستگاه اطلاعاتی ارتش این کشور گزارش دادند بزرگترین عملیات قاچاق دارو از ایران به این کشور را در استان دیالی کشف و خنثی کرده است که این داروها با هدف فرار از پرداخت تعرفه گمرکی به ارزش بیش از صدها هزار دلار به وسیله ۱۹ کامیون با عبور غیرقانونی از جاده‌های خانقین به استان دیالی وارد شده بودند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی ،ارتش عراق اضافه کرد که متهمان دستگیر شده همراه با کامیون‌هایشان برای انجام اقدامات قانونی علیه آنها به مراجع قانونی تحویل شدند. این ماجرا که مورد توجه رسانه‌های داخلی نیز قرار گرفت باعث واکنش مسئولان بهداشتی و درمانی کشور و همچنین گمرک ایران شد. از اظهارات مقامات بهداشتی و درمانی اینگونه می‌توان برداشت کرد که تمام آنها روی این موضوع که این داروها قاچاق بوده تاکید دارند.

معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران در واکنش به چنین اتفاقی، گفت: «صرفا طی ماه گذشته چند محموله دارو از طریق قلمرو جمهوری اسلامی ‌ایران و با رعایت کامل کلیه مقررات مربوطه و کنترل‌های لازم، ترانزیت خارجی شده است که مبدا این داروها نیز کشورهای خارجی بوده است.»

مهرداد جمال ارونقی با بیان لزوم صدور مجوزهای قانونی از جمله مجوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای صادرات دارو، افزود: «صادرات کالاهای اساسی و ضروری از جمله دارو به خارج از کشور ممنوع است و داروهای اعلام شده نیز داروی ایرانی نبوده‌اند.»

ارونقی پروسه واردات، انجام تشریفات گمرکی، ترخیص قطعی و توزیع داروهای خارجی در کشور را یک پروسه سیستماتیک برشمرد و اعلام کرد: «ورود داروی خارجی به کشور با صدور مجوز از سوی وزارت بهداشت صورت پذیرفته و این مرجع، داروهای ترخیص شده را تا مرحله توزیع، رصد می‌کند،‌ بنابراین صادرات مجدد این حجم دارو از مبادی رسمی، آن هم با ممنوعیت صدور دارو و کالاهای اساسی و ضروری، دور از ذهن به‌نظر می‌رسد و قطعا می‌توان ابراز داشت خروج این محموله از طریق گمرکات کشور به خارج از کشور صورت نپذیرفته است.»

او ادامه داد: «با توجه به اینکه در خبر منتشره اعلام شده است «رانندگان کامیون‌ها قصد داشته‌اند از دست گمرک فرار کنند»، منظور از گمرک، گمرکات داخلی کشور عراق است و ارتباطی به گمرکات مرزی کشور جمهوری اسلامی‌ایران ندارد. با توجه به کنترل‌های صورت گرفته از سوی گمرکات اجرایی به‌ویژه گمرکات مرزی، روز 23 مهر بیش از 53 هزار قوطی داروهای مکمل و 90 کیلوگرم شیلد و پنج دستگاه photo polymer stap meker توسط پرسنل گمرک مهران کشف و پرونده به مراجع قضائی جهت رسیدگی ارسال شده است.»

ایران تنها مسیر ترانزیت بوده
سازمان غذا و دارو نیز در این باره واکنش نشان داده و گفته این داروها ایرانی نبوده و ایران تنها مسیر ترانزیت آن بوده است. در اطلاعیه سازمان غذا و دارو آمده است: «در مقطعی که هموطنانمان با تحریم‌های شدید و ظالمانه آمریکا مواجه شده و این کشور با ادعای حقوق بشر سلامتی مردم ایران را نشانه گرفته است و به‌رغم شعارهایی عوام‌فریبانه مبنی بر عدم تحریم غذا و دارو، عملا تامین و واردات برخی داروها و تجهیزات پزشکی حیاتی را با مشکلات عدیده مواجه کرده است، تمام توان و ظرفیت‌های داخلی به کار گرفته شده تا بیماران از بابت تامین داروهای خود احساس کوچکترین نگرانی نداشته باشند.

برهمین اساس و با توجه به اینکه بخشی از داروهای مورد نیاز بیماران با ارز دولتی تامین می‌شود و امکان سوءاستفاده برخی افراد سودجو در حوزه قاچاق دارو وجود دارد، طی ماه‌های اخیر و با دستور مقام عالی وزارت، سامانه تیتک جامع‌تر و کامل‌تر از گذشته علاوه بر فراهم کردن امکان رصد اصالت محصولات سلامت‌محور برای مصرف‌کنندگان داخلی، درصورت وقوع تخلف قاچاق به‌واسطه اجرای برچسب‌گذاری به روش TTAC امکان شناسایی منشا و مبدا تخلف در داخل کشور امکانپذیر و در دسترس قرار گرفته است .

به این ترتیب علاوه بر اعلام اینکه داروهای مکشوفه در عراق به هیچ عنوان ایرانی نبوده و تنها از مسیر مرز ایران ترانزیت و وارد عراق شده است، به استحضار مردم شریف ایران می‌رساند که با سوداگرانی که نیت سودجویی در شرایط کنونی کشور، آن هم در حوزه سلامت مردم را دارند به جد برخورد خواهد شد.»


وزارت بهداشت چه می‌گوید؟
مشاور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به این سوال که چگونه این 19 کامیون دارو قاچاق شده است؟ گفت: «داروهایی که در ایران بدون نسخه و به صورت ورقی خریداری می‌شود در کشورهای دیگر با قیمت‌های بالایی خریداری می‌شود.»

علیرضا وهاب‌زاده، در پاسخ به این سوال که چطور می‌توان 19 کامیون را با خرید ورقی پر کرد؟ افزود: «احتمالا این داروها از داروخانه خریداری شده است.هنوز مشخص نیست که چه داروهایی قاچاق شده است، چراکه داروهای خاص در ایران طبق پروتکل‌های خاص ارائه می‌شود.»

او اضافه کرد: «قطعا اولین نهادی که روی پرونده کار می‌کند و از آن مطلع می‌شود، قوه قضائیه است. قطعا پرونده به قوه قضائیه ارسال شده تا مشخص شود این داروها از کجا آمده و چه داروهایی در این قاچاق وجود داشته است. پرونده باید روند قضایی خود را طی کند. قاچاق شیرخشک و برخی از اقلام دارویی وجود دارد که وزارت بهداشت نیز به آن معترض است. قاچاق دارو سال‌های زیادی است که در ایران رخ می‌دهد و ضرر ارزی بسیار شدیدی به کشور وارد می‌کند.»

پیش از این نیز چندین بار نیروهای امنیتی ایران مستقر در مرزهای ایران و عراق از خنثی کردن عملیات قاچاق دارو به عراق و دستگیری عوامل آنها خبر داده بودند.

رئیس سازمان غذا و داروی ایران نیز قبلا در این باره گفته بود: «قاچاق دارو از کشور به علت قیمت پایین آن در ایران و افت ارزش ریال نسبت به ارز کشورهای همسایه به مراتب نسبت به قبل بیشتر شده است و قاچاقچیان با سوءاستفاده از این فرصت با خروج دارو سودهای سرشاری کسب می‌کنند.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha