سلامت نیوز:متخصصان اپيدميولوژي بر اين باورند که حدود 90 درصد از قطع زنجيره انتقال همه گيري کرونا به افزايش مشارکتهاي مردمي مربوط ميشود و اين مهمترين نقشه راه کنترل ويروس کرونا است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنانه آرمان ملی ، تعطيلات 2 هفتهاي فرصت مناسب و مغتنمي است که مردم دوشادوش تمام ارگانهاي درگير حوزه بهداشت و سلامت براي پيشگيري از کرونا با رعايت جدي ايمني، بهداشتي و پرهيز از مسافرتهاي غيرضروري در مکانهاي شلوغ مشارکت کنند تا اين بيماري بهزودي تحت کنترل قرار گيرد.
برخي از متخصصان اپيدمولوژي بر اين باروند که شناسايي عوامل موثر بر نقشآفريني مردم، در کنار ساير اقدامات بازدارنده و درمانگر، بخش وسيعي از پروژه مقابله با ويروس کرونا محسوب ميشود و مشارکت مردم مهم ترين عامل موفقيت در شکست کروناست و آنها بايد با کاهش روابط بين فردي و دوري از فعاليت هاي جمعي و تجمعات بايد اين زنجيره را قطع کنند.
تغيير رويکرد به سمت پيشگيري
حميد سوري اپيدميولوژيست در اين زمينه ميگويد: مشارکت هاي مردمي در تغيير نگاه و رويکردها از درمان به سمت پيشگيري از کرونا بايد افزايش يابد، تغيير رفتار و عملکرد افراد جامعه در قبال اين بيماري، به سمت رعايت پروتکلهاي بهداشتي، دوري از تجمعات، در خانه ماندن تا عاديسازي شرايط اپيدمي کرونا ضروري است.
وي ميافزايد: نميتوان بحران کرونا را آزمون و خطايي بدون مشارکت مردم مديريت کرد، بايد مداخلات جديتري اتخاذ و دنبال شود و همچنين بايد مکانيسمهايي براي پيشبرد برنامهها طراحي کنيم تا ضمن کاهش هزينهها، اجراي آن را تسهيل کند.اين استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي ادامه ميدهد:
در شرايط اپيدمي بايد مردم بسيار هوشيارانهتر عمل کنند و از هرگونه تجمع پرهيز و ترددهاي غيرضروري خود را لغو کنند که اميد است در اين تعطيلات دو هفتهاي با تغيير رفتار همه آحاد کشور بتوانيم کرونا را تحت کنترل درآورده و از همه گيري آن پيشگيري کنيم.
سوري تصريح مي کند: شکست و مهار کرونا فقط با افزايش مشارکت هاي مردم در قالب رعايت پروتکل هاي بهداشتي که مهمترين آن ماسک زدن و رعايت فاصلهگذاري اجتماعي است، ميسر خواهد بود. اکنون وضعيت خوبي از لحاظ روند افزايش اين بيماري نداريم و اميد است هر چه زودتر به عادي شدن وضعيت برسيم.
رديابي مبتلايان کرونا
عباس متوليان اپيدميولوژيست نيز در اين زمينه ميگويد: افرادي که با بيمار تماس دارند، بايد در اسرع وقت رديابي، شناسايي و قرنطينه شوند و از آنان تست گرفته شود. نبايد قرنطينگي در خانه باعث افزايش دورهميها شود، در غير اين صورت قرنطينه نتيجه مثبتي نخواهد داشت.وي خاطرنشان مي کند: از مردم ميخواهيم با مسئولان براي مهار کرونا مشارکت جمعي داشته باشند و هر چقدر در توان دارند رفت و آمدها را محدود کنند تا به بيماري کرونا مبتلا نشوند.متوليان ادامه ميدهد: تا 6 ماه آينده واکسن کرونا در اختيار ما قرار نخواهد گرفت.
بهتر است که مردم همچنان به محدوديتهاي خود و خانواده خود ادامه دهند. افزايش مشارکتهاي مردمي شرايط کشور را از لحاظ همهگيري اين بيماري تحتکنترل درميآورد و اگر به توصيهها توجه کنند هر چه زودتر به وضعيت معمولي زندگي که در گذشته وجود داشت بر نميگرديم.
وي ميافزايد: از مردم ميخواهيم ايام تعطيلات را در خانه بمانند و فقط در موارد ضروري آن هم با استفاده از ماسک و رعايت فاصلهگذاري اجتماعي تردد کنند. دورهميها را حذف کنند تا علاوه بر قدرداني از زحمات کادر درمان، شمار مبتلايان و جانباختگان کرونا نيز کاهش يابد.
مشارکت حداکثري مردم
جليل کوهپايه زاده رئيس دانشگاه علوم پزشکي ايران نيز در اين زمينه ميگويد: با جهشهاي مداوم ويروس کرونا و تکميل ظرفيت مراکز درماني در وضعيتي هستيم که فقط با محدوديتهاي حاکميتي براي جلوگيري از تجمعات و نيز مشارکت حداکثري مردم در رعايت فاصلهگذاري فيزيکي و استفاده از ماسک و شستوشوي دستها ميتوانيم، پاندمي را کنترل کنيم.وي اظهار مي دارد:
امروز مديريت کرونا خيلي پيچيدهتر از قبل شده و با وجود تجربيات هشت ماه گذشته در ايران و ساير کشورها، قرار گرفتن در پيک سوم فراواني و رخداد اين اپيدمي نشان ميدهد، در مديريت، اقدامات لازم و مشارکت مردم موفق نبودهايم. در موج سوم بيماري شاهد افزايش شيوع بيماري به صورت خانوادگي هستيم که بيانگر افزايش دورهميهاي فاميلي است.
کوهپايهزاده ميافزايد: ابتدا اطلاعات ما در زمينه کرونا بسيار کم بود و به نظر ميرسيد راه عمده انتقال ويروس کرونا، انتشار قطرات تنفسي و برخورد دستها با صورت است، اما با گذشت زمان متوجه شديم علاوه بر قطرات تنفسي و تماس دست آلوده با صورت، ويروس کرونا از راه هوابرد به ويژه در جاهاي در بسته و بدون تهويه نيز منتقل ميشود. بنابراين نداشتن ماسک يا شستوشوي دستها تنها دليل شيوع نيست و فاصلهگذاري اجتماعي در شهرها و مکانهاي شلوغ و در ترددهاي شهري بايد به خوبي رعايت شود.وي يکي از دلايل مهم جدي نگرفتن کرونا را جنبههاي اجتماعي و تمکين اجتماعي ميداند و ميگويد:
بايد مشارکت اجتماعي مردم افزايش يابد و از طرف ديگر تلاش کنيم، اعتماد و نظر مردم را نسبت به پيشنهادات و توصيههاي بهداشتي جلب کنيم. تنها مشارکت، هميت و همراهي مردم، در کنار تصميمات درستي که به صورت حاکميتي در بخشهاي مختلف گرفته ميشود، افزايش انجام آزمايش، رديابي و شناسايي بيماران در فازهاي اوليه بيماري و کنترل رعايت قرنطينه خانگي ميتواند شرايط و اوضاع را در ماههاي پيشرو بهتر کند.
کوهپايهزاده تصريح مي کند: در حالي که خبرهايي از موفقيت برخي کشورها در توليد واکسن کرونا منتشر ميشود؛ اما هنوز کارشناسان سازمان بهداشت جهاني تاکيد مي کنند، فعلا هيچ واکسني بيماري کوويد19 را متوقف نخواهد کرد و در هر شرايطي بايد به نظارت و کنترل، انجام آزمايش، قرنطينه مبتلايان و افرادي که با آنها تماس داشتهاند، ادامه دهيم و از مردم بخواهيم احتياط کنند.