در هر ورزشي بايد انتظار بروز آسيب، جراحت و خطرات احتمالي ديگر را داشت و اين خطرات در ورزشهاي گروهي بيشتر است. براساس ضوابط آماري هر رشته ورزشي كه در هر ۱۰۰۰ساعت بيش از پنج آسيب داشته باشد در دسته ورزشهاي پر خطر و يا بادرصد آسيب بالا به شمار ميرود.
در ميان رشتههاي ورزشي "راگبي " و "لاكروس" با ۳۰صدمه در هر ۱۰۰۰ساعت بالاترين خطر را دارند، و ورزشهايي مثل "بسكتبال" و"اسكواش "هم با آمار ۱۴ صدمه در ۱۰۰۰ساعت در زمره ورزشهاي پرخطرند.
نكته جالب اينكهرشتههاي به ظاهر كم خطر مانند "دو و ميداني" و"ايروبيك" هم با ۱۱صدمه آنچنان از اين گروه دور نيستند، پس ميتوان نتيجه گرفت كه در هيچ رشته ورزشي نميتوان از آسيب ديدگي فرار كرد و بايد مواظب بود.
دكتر" كتايون ربيعي" نايب رئيس هيات پزشكي ورزشي استان اصفهان " در گفت و وگو با خبرنگار ايرنا گفت : آسيبهاي ورزشي انواع مختلفي دارد، اما در اين ميان قسمتهايي از بدن بيش از ساير اعضاء در خطر صدمه ديدن است.
وي از ورم تاندون آشيل، ضربه مغزي، كشيدگي ماهيچههاي ران، درد و ورم ساق پا، درد پايين كمر، كشيدگي عضلات وماهيچهها،آسيبهاي آرنج در رشتههاي راكتي ،رگ به رگ شدن وپيچ خوردن مچ پا، آسيب ديدگي شانه و زانو به عنوان شايعترين آسيبها در ميان ورزشكاران نام برد.
وي افزود:ورزشكاران بايد بدانند بهترين راه براي پيشگيري از بروز آسيب، گرم كردن صحيح بدن قبل و بعد از ورزش است و بايد نوع حركات و مدت آن زير نظر مربي باشد.
وي گفت :اكثر آسيب ديدگيهاي ورزشي به دليل گرم نكردن صحيح بدن و انجام حركات كششي به طريق نادرست قبل از ورزش است.
اين متخصص پزشكي ورزشي افزود: بالا بردن ناگهاني شدت حركات ورزشي هم ميتواند به ورزشكار صدمه بزند،از اين رو بهترين راه پيشگيري انجام حركات صحيح كششي قبل و پس از ورزش و افزايش آن به تناسب مهارتها و تجربه در آن ورزش است.
ربيعي درمان به موقع آسيب ديدگي ورزشكاران را بسيار حساس ومهم بيان كرد و گفت : اگر در زمان بروز آسيب پزشك و يا مربي و حتي خود ورزشكار بداند كه درمان اوليه چيست، ادامه درمان راحت تر و با عواقب كمتري خواهد بود.
وي ازيخ به عنوان نوعي مسكن در كاهش درد ياد كرد و گفت:با توجه به محل آسيب و نوع آن، بيحركتي، آتل بندي و ثابت كردن و استفاده از يخ براي كاهش تورم و كبودي محل درد ميتوان استفاده كرد.
وي اظهار داشت :در بسياري از ورزشهااستفاده نادرست از وسايل و كفشهاي نامناسب ميتواند باعث بروز آسيب گردد كه در اين موارد بايد به ورزشكاران در ابتدا فعاليت تذكر داده شود.
ربيعي مراجعه به پزشكان متخصص آسيبهاي ورزشي ودرمان توسط آنهاو استراحت را بهترين و اصوليترين راه درمان براي ورزشكاران ياد كرد.