انتخاب آگاهانه یک رشته ورزشی، می‌تواند دستاوردهای ارزشمندی برای سلامت جسم و جان فرزندان‌مان و تضمین سلامت آنها در روزگار میانسالی و سالمندی داشته باشد. 

بهترین ورزش‌ها برای اوغات فراغت نوجوانان

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، چیزی تا پایان امتحانات خرداد و شروع تعطیلات تابستانی دانش‌آموزان و دانشجویان نمانده است‌؛ تعطیلاتی که فراغتی برای انجام فعالیت‌های دلخواه نوجوان‌ها و جوان‌ها محسوب می‌شود.

تجربه نشان داده انجام فعالیت‌های ورزشی، یکی از انتخاب‌های آنها برای گذراندن این روزهای گرم تابستانی است اما بهتر است با خودمان و با فرزندمان روراست باشیم و این سؤال را از خودمان بپرسیم که هدف‌مان برای ثبت‌نام در یک رشته ورزشی، تنها پرکردن وقت‌های خالی تعطیلات است یا به اثرات چشمگیر آن بر سلامتی‌مان هم توجه می‌کنیم؟ این‌طور که پزشکان متخصص می‌گویند، انتخاب آگاهانه یک رشته ورزشی، می‌تواند دستاوردهای ارزشمندی برای سلامت جسم و جان فرزندان‌مان و تضمین سلامت آنها در روزگار میانسالی و سالمندی داشته باشد. 


 
همین ورزش‌های ساده!


«بالابردن ظرفیت تنفسی و تقویت انعطاف‌پذیری بدن، ازجمله مهم‌ترین نیازهای بدن نوجوانان برای افزایش سلامت جسمی‌شان در زندگی است.» این را دکتر کوروش فاتح، می‌گوید. او معتقد است که در سنین کودکی و نوجوانی، انتخاب یک فعالیت ورزشی که به بالابردن سطح این دو ویژگی در بدن کمک کند، باید جزو اولویت‌ها باشد؛ فعالیت‌هایی نه‌چندان سخت و پیچیده که حتی دویدن و پیاده‌روی هم می‌تواند به سلامت فرزندمان کمک کند: «همین ورزش‌های صبحگاهی و نرمش‌هایی که بدن را از حالت خمودگی نجات می‌دهد، از ابتدایی‌ترین فعالیت‌ها برای بالابردن ظرفیت تنفسی و تقویت انعطاف‌پذیری بدن است.»

دکتر فاتح توضیح می‌دهد که پیاده‌روی‌های سبک و در ادامه آن، دویدن‌هایی با سرعت نسبی، می‌تواند اثرات بسیار مثبتی بر سیستم تنفسی‌فرد بگذارد؛ اثراتی که تنها محدود به همان روزهای انجام فعالیت نیست و در دوران بزرگسالی هم اثرات خوشایند آن را در سلامت استخوان‌ها و تنفس‌مان خواهیم دید.اما تحلیل‌رفتن عضلات در گذر زمان و افزایش سن هم یکی دیگر از عارضه‌های طبیعی بدن است که می‌توانیم با تقویت عضلات، از بروز زودهنگام این پدیده جلوگیری کنیم: «گاهی یک پیاده‌روی ساده یا دویدن صبحگاهی و به موازات آن، انجام نرمش‌های ساده، می‌تواند از تحلیل‌رفتن عضلات در سنین سالمندی جلوگیری کند؛ بنابراین عادت‌دادن نوجوان‌ها به ورزش‌های ساده، دم‌دستی و بدون نیاز به مهارت و هزینه خاص و مداومت و استمرار در آنها، دستاوردهای ارزشمندی برای روزهای سالمندی آنها به‌همراه دارد.»

اما این متخصص ارتوپد از انجام ورزش‌های باستانی و زورخانه‌ای هم به‌عنوان یکی دیگر از ورزش‌های مؤثر در سلامت سیستم تنفسی نام می‌برد و توصیه می‌کند که بد نیست نوجوانان با رعایت نکات ایمنی چنین ورزش‌هایی را هم امتحان کنند. 
 ‌


بدون فشار، بدون خطر


بر هیچ‌کس پوشیده نیست که انجام ورزش و فعالیت‌های بدنی استاندارد، راهکاری برای ارتقای سلامت است‌؛ پس هر اتفاقی که برعکس عمل کند و باعث آسیب‌رسیدن به بدن حین ورزش‌کردن شود، نشان‌دهنده نامناسب‌بودن آن ورزش برای ‌فرد ورزشکار است.

موضوعی که دکتر فاتح، هم آن را تأیید می‌کند و می‌گوید: «واقعیت این است که انتخاب و انجام هرکدام از رشته‌های ورزشی، نیازمند یک بررسی تخصصی بدن و وضعیت‌ فرد توسط مربی حرفه‌ای است‌؛ یعنی چه؟ یعنی هر مربی باید براساس سن، وزن، جثه، سابقه فعالیت و... ‌فرد، او را برای انجام یک رشته خاص هدایت کند؛ چنان‌که ورزش‌هایی مانند وزنه‌برداری که نیازمند بلندکردن اجسام سنگین است و می‌تواند باعث فشار به استخوان‌ها شود، برای هر نوجوان و جوانی مناسب نیست و باید ویژگی‌های فردی شخص، به دقت بررسی شود.» 


در واقع او معتقد است که ورزشی مانند وزنه‌برداری، جنبه‌های پرخطر بالایی دارد و بهتر است هرکسی، بدون مشورت با متخصص سراغش نرود «که اگر غیر از این باشد، به‌دلیل فشارهای بالای ناشی از بلندکردن جسم سنگینی، استخوان‌هایش در سال‌های آینده دچار مشکلات و عوارض جبران‌ناپذیری می‌شود.» 



ورزش‌های آبی را جدی بگیرید


انجام ورزش‌های آبی، یکی از پررنگ‌ترین توصیه‌های دکتر فاتح، متخصص ارتوپد به خانواده‌ها برای انتخاب یک رشته ورزشی مناسب در سنین نوجوانی است‌؛ ورزشی که علاوه بر ارتقای سلامتی، حال خوب روحی را هم برای ورزشکار به ارمغان می‌آورد.

در واقع تجربه نشان داده که شنا به‌عنوان یک ورزش کامل، فواید فراوانی برای سلامت جسم و روان دارد: «ورزش‌های آبی را برای همه کودکان و نوجوانان و جوانان، به‌خصوص در این فصل از سال توصیه می‌کنم. چرا که در ورزش‌های آبی، فشار وزن بر استخوان‌ها کم می‌شود و تنها با حرکت عضله‌ها، بدون هیچ فشاری، عضله تقویت می‌شود.»

از طرف دیگر، به نظر می‌رسد که شنا می‌تواند به کاهش وزن و افزایش سطح انرژی آن‌دسته از نوجوان‌هایی که دچار اضافه‌وزن هستند هم کمک قابل‌توجهی کند. آن‌وقت است که در سنین بالاتر، به‌مراتب کمتر دچار مشکلاتی مانند پادرد و کمردرد می‌شوند. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha