به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، بیماری سندرم حاد تنفسی خاورمیانه (MERS)، نوعی عفونت ویروسی از خانواده کروناویروسهاست که نخستین بار در سال ۲۰۱۲ میلادی (فروردین ۱۳۹۱) در کشور عربستان شناسایی شد. از آن زمان تاکنون، ۲۶۳۸ مورد ابتلای قطعی به این بیماری در جهان گزارش شده است که از این تعداد، ۹۵۷ نفر جان باختهاند. این آمار بیانگر نرخ مرگومیر نسبی ۳۶ درصدی برای این بیماری است.
شتر؛ منبع اصلی انتقال ویروس مرس
دکتر مهشید ناصحی، مدیر کشوری برنامه کنترل سل، جذام و بیماریهای حاد تنفسی وزارت بهداشت، ضمن هشدار نسبت به افزایش موارد ابتلا در عربستان، اعلام کرد: «شترها بهعنوان منشأ حیوانی این ویروس شناخته شدهاند و افرادی که با شترها تماس مستقیم دارند یا از گوشت نیمپز، شیر غیرپاستوریزه یا ترشحات تنفسی آنها استفاده میکنند، بیشتر در معرض ابتلا هستند.»
وی افزود: انتقال انسان به انسان نیز وجود دارد و عمدتاً در محیطهای نزدیک مانند خانوادهها یا در میان کارکنان مراکز درمانی رخ میدهد.
شناسایی موارد جدید در عربستان در سال جاری
بر اساس تازهترین گزارش سازمان جهانی بهداشت، در سال جاری میلادی ۱۰ مورد جدید از ابتلا به مرس در دو استان «ریاض» و «الهیل» عربستان شناسایی شده است. از این میان، چهار نفر دارای علائم بالینی بودهاند که دو مورد از آنها منجر به مرگ شده است. همچنین، شش مورد دیگر از طریق غربالگری کادر درمان شناسایی شدند که چهار نفرشان بدون علامت بودهاند.
دکتر ناصحی گفت: «افراد بدون علامت یکی از نگرانیهای جدی در زمینه بیماریهای ویروسی تنفسی هستند، زیرا با وجود نداشتن علائم بالینی، میتوانند ناقل بیماری باشند.»
علائم بالینی و راههای انتقال
این ویروس دارای طیف متنوعی از علائم است؛ از بیعلامتی تا موارد شدید تنفسی که ممکن است به بستری در بخش مراقبت ویژه، استفاده از تهویه مکانیکی و در نهایت مرگ منجر شود. علائمی مانند تب، سرفه، تنگی نفس، و در برخی موارد، مشکلات گوارشی مانند تهوع و اسهال گزارش شدهاند.
هشدار به زائران حج: رعایت بهداشت را جدی بگیرید
ناصحی با اشاره به خطر انتقال بیماری در ایام حج، توصیه کرد: «زائران پس از بازگشت از سفر باید از روبوسی و در آغوش گرفتن اطرافیان خودداری کنند و از حضور در مراسمهای گروهی مانند ولیمه تا حداقل ۱۴ روز پس از بازگشت بپرهیزند. همچنین استفاده از ماسک، شستوشوی مکرر دستها و تهویه مناسب محیط ضروری است.»
ارزیابی زائران هنگام ورود به کشور
تمام زائران حج در هنگام ورود به کشور تحت مراقبت سندرومیک قرار میگیرند؛ یعنی از نظر وجود علائم بیماریهای تنفسی مورد ارزیابی قرار میگیرند. اطلاعات افراد دارای علائم ثبت و برای پیگیری دو هفتهای به دانشگاه علوم پزشکی محل سکونت آنها ارسال میشود.
دو فرودگاه امام خمینی تهران و شهید هاشمینژاد مشهد نیز بهطور تصادفی از زائران علامتدار نمونهگیری تنفسی انجام میدهند که ابتدا برای کووید-۱۹ و آنفلوآنزا بررسی شده و در صورت منفی بودن، برای مرس نیز آزمایش میشود.
مرس واکسن ندارد، پیشگیری حیاتی است
مدیر کشوری برنامه کنترل سل و بیماریهای تنفسی اظهار کرد: «در حال حاضر واکسن تأییدشدهای برای مرس در دسترس نیست و درمان آن تنها بهصورت علامتی و حمایتی انجام میشود. از این رو، پیشگیری، رعایت نکات بهداشتی، و آگاهی عمومی کلید کنترل این بیماری هستند.»
نظر شما