طبق نتایج مطالعه‌ای جدید از دانشگاه بریستول، سگ‌های آموزش‌دیده قادرند بیماری پارکینسون (PD) را با دقت چشمگیر تنها از طریق بوییدن نمونه‌های پوستی تشخیص دهند.

تشخیص پارکینسون با دقت بالا توسط سگ‌های آموزش‌دیده

به گزارش سلامت نیوز به نقل از neurosciencenews، در این پژوهش که با همکاری خیریه‌ی Medical Detection Dogs و دانشگاه‌های بریستول و منچستر انجام شد، سگ‌ها توانستند در آزمایش‌های دوسوکور، بیماری پارکینسون را با حساسیتی تا ۸۰٪ و ویژگی‌ای تا ۹۸٪ تشخیص دهند. حتی در مواردی که نمونه‌ها متعلق به افراد دارای بیماری‌های دیگر نیز بود.

نکات کلیدی مطالعه

  • دقت بالا: سگ‌ها بیماری پارکینسون را با حساسیت ۸۰٪ و ویژگی ۹۸٪ شناسایی کردند.

  • آزمایش غیرتهاجمی: تنها با استفاده از سواب (نمونه‌گیری) از پوست، بیماری تشخیص داده شد.

  • تشخیص زودهنگام: این روش می‌تواند به مداخله‌ی زودتر و مؤثرتر و کاهش پیشرفت بیماری کمک کند.

  • منبع: دانشگاه بریستول – Journal of Parkinson’s Disease (منتشر شده در ۱۵ جولای ۲۰۲۵)

در این مطالعه، دو سگ آموزش‌دیده به نام‌های «بامپر» (گلدن رتریور) و «پینات» (لابرادور سیاه) مورد استفاده قرار گرفتند. این سگ‌ها طی چند هفته آموزش دیدند تا بتوانند بین بوی ترشح چربی پوست (سبوم) افراد مبتلا به پارکینسون و افراد سالم تمایز قائل شوند.

در آزمایش دوسوکور که توسط رایانه برنامه‌ریزی شده بود و نه محققان و نه مربیان سگ از محل قرارگیری نمونه‌های مثبت آگاه نبودند، سگ‌ها توانستند عملکردی فراتر از حد تصادف از خود نشان دهند. هر نمونه بارها و به‌صورت تصادفی ارائه شد تا صحت تصمیم سگ‌ها تأیید شود.

اهمیت تحقیق

تا امروز آزمایش قطعی برای تشخیص بیماری پارکینسون وجود ندارد. این بیماری اغلب تنها زمانی تشخیص داده می‌شود که علائم واضحی مثل لرزش یا سفتی عضلات ظاهر شوند که ممکن است ۱۰ تا ۲۰ سال پس از شروع تغییرات بیولوژیکی اولیه رخ دهد.

دکتر کلر گست، مدیرعامل و مدیر علمی Medical Detection Dogs می‌گوید:«ما افتخار می‌کنیم که بار دیگر سگ‌ها توانسته‌اند در تشخیص بیماری‌ها عملکردی دقیق از خود نشان دهند. در حال حاضر هیچ آزمایش زودهنگامی برای پارکینسون وجود ندارد و این یافته‌ها می‌تواند دریچه‌ای جدید برای تشخیص به‌موقع و کاهش پیشرفت بیماری باز کند.»

دکتر نیکولا رونی، استاد دامپزشکی دانشگاه بریستول و نویسنده اصلی مقاله، نیز اضافه می‌کند:«این سگ‌ها توانستند نشان دهند که بیماران مبتلا به پارکینسون دارای یک امضای بویایی منحصربه‌فرد هستند. تشخیص با دقت ۷۰ تا ۸۰ درصد بسیار فراتر از شانس است و می‌تواند راه را برای توسعه‌ی یک روش ساده، سریع، غیرتهاجمی و کم‌هزینه برای تشخیص پارکینسون هموار کند.»

پروفسور پردیتا باران از دانشگاه منچستر نیز که در پروژه Nose2Diagnose مشارکت داشته، می‌گوید:«این پژوهش بار دیگر ثابت می‌کند که سواب ساده‌ی پوست می‌تواند ابزاری برای تشخیص سریع‌تر و در دسترس‌تر بیماری پارکینسون باشد.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha