دكتر كتايون برهان مجابي روز پنجشنبه بهمناسبت روز جهاني بدون دخانيات در گفت وگو با ايرنا افزود: سرطان دهان وخيمترين و حادترين ناراحتي ناشي از مصرف دخانيات از جمله سيگار، پيپ، قليان و مواد مخدر است.
وي، سرطان زبان، كارسيوماي كف حفره دهان و مخاط گونه را از ديگر عوارض مصرف دخانيات ذكر و خاطرنشان كرد: مهمترين ناحيه مستعد سرطان در صورت و دهان، مخاط دهان، زبان، لب و درمراحل حادتر، غدد بزاقي و استخوان فك است.
اين متخصص، از دست رفتن زيبايي دندانها، بوي بد دهان، تغيير رنگ دندانها و تشكيل پلاكهاي ميكروبي در دهان را ازجمله مشكلات اجتماعي بهداشتي ناشي از مصرف دخانيات برشمرد.
برهانمجابي اضافه كرد: استعمال دخانيات باعث رشد سريع پلاكهاي ميكروبي دندانها و عاملي در پيشرفت پوسيدگيهاي دندان است.
وي با بيان اين كه سرطان دهان بيشتر به صورت يك زخم پايدار بوده و به شكلهاي سفيد، قرمز و سفيد وقرمز در حفرهدهان ديده ميشود، گفت: سرطان دهان بيشتر در قسمتهاي پاييني لب، كنارههاي خلفي زبان و كف دهان ايجاد ميشود.
اين متخصص، آسيب به مخاط دهان از طريق دندانهاي شكسته، روكشها و پر كردگيهاي نامناسب، بعضي عادتهاي نامناسب مانند جويدن لب و گونه را از ديگر عوامل ابتلا به سرطان دهان برشمرد.
برهانمجابي اظهار داشت: اگر زخمي يا ضايعه مشكوكي بيشتر از دو هفته در حفره دهان باقي بماند، بايد به پزشك متخصص مراجعه كرد.
وي، بيعلامت و بيدرد بودن سرطان دهان را دليل مراجعه نكردن بموقع به پزشك دانست و گفت: در صورت تشخيص بموقع سرطان دهان اين بيماري قابل درمان بوده، در غير اين صورت درمان قطعي براي اين بيماري وجود ندارد.
برهانمجابي، معاينه سالانه افراد سيگاري و استفادهكنندگان از تنباكو را ضروري دانست و اين معاينه سالانه را در تشخيص زودهنگام سرطان دهان مهم ارزيابي كرد.