نميخواهيم در اين روزهايي كه همه براي نوروز و آمدن بهار خود را آماده ميكنيم باز از ضررهاي زيادهروي در مصرف شيريني و شكلات بگوييم ولي براي توصيههايي ساده، اما ضروري با دكتر "ربابه شيخالاسلام " متخصص اپيدميولوژي تغذيه و عضو هيات علمي وزارت بهداشت گفت و گويي كرديم كه براي حفظ سلامتتان خواندني است ، بخوانيد:
* توصيههايي ساده براي پذيرايي از ميهمانانمان :
ميز پذيرايي عيد را با ميوه ها، شيرينيهاي كوچك ، آجيل كم نمك ، قطعات كوچك از ميوههاي خشك شده يا برگهها تزيين كنيد.
از پذيرايي با شيرينيهاي تر و چرب ،شكلات ها، شيرينيهاي بزرگ و كيك بپرهيزيد.
از ميهمانانتان با چاي كمرنگ و در استكان يا فنجانهاي كوچك پذيرايي كنيد، بهتر است به جاي قند از كشمش يا توت خشك يا خرما استفاده كنيد اگر چاق هستيد ياد بگيريد كه چاي را تلخ بنوشيد.
اگر ميهمانتان را دوست داريد خيلي به او تعارف نكنيد، بعضي افراد به خصوص افراد ميانسال و سالمند ممكن است رژيمهاي خاصي داشته باشند و تعارف بيش از حد آنان را مجبور به مصرف خوردنيهايي ميكند كه برايشان مضر است.
كودكان هم بايد حدي را در مصرف مواد شيرين رعايت كنند كه دچار مشكل نشوند ، فرصت زيباي نوروز براي ديدار، شادباش گفتن روز و سال نو ، آرزوي سلامتي و بهروزي كردن ،خوبيها و خاطرههاي خوب را به ياد آوردن و چشم پوشي از دلگيريها و به فراموشي سپردن دلتنگيها است.
* سالادهاي خوشمزه درست كنيد:
اگر در اين ايام به دليل ديد و بازديد ها، فرصت پختن غذا نداريد از غذاهاي حاضري ، كم چرب همراه با انواع سالاد استفاده كنيد.
ميتوانيد براي يك هفته، سبزيجات شسته شده را به طور مناسبي در يخچال نگهداري كنيد و هر شب با آنها براي خود و خانواده سالادهاي خوشمزه درست كنيد.
كاهو، كرفس، هويج، انواع كلم ، انواع فلفلهاي دلمهاي، خيار،گوجه- فرنگي، گل كلم از دوستان هميشگي "سلامت" هستند.
به خصوص اگر "سس سالاد" را خودتان با روغن زيتون ،ماست ،سبزيهاي خشك- معطر و ادويهاي كه دوست داريد درست كنيد.
خانم دكتر شيخالاسلام كه مدير "موسسه تغذيه،سلامت و توسعه" نيز هست مي گويد: اگر گاهي با توجه به سليقه و ذايقه اعضاي خانواده تن ماهي و يا انواع حبوبات پخته، كشمش شسته شده، پنير رنده شده را به اين سالاد اضافه كنيد غذاي سالم و كاملي خوردهايد و همه سلولهايتان را راضي كردهايد.
* اگر در اين ايام به مسافرت ميرويد:
- خوردن غذاهاي چرب، سرخ شده، شيريني ها، شكلات و خامه را محدود كنيد تا حد ممكن به جاي مصرف غذاهاي سرخ شده، از غذاهاي آب پز، كبابي و تنوري استفاده كنيد.
- براي جلوگيري از كم آبي و يبوست، مقادير مناسبي آب همراه داشته باشيد و همه همراهان را هم به نوشيدن آن توصيه كنيد.
- در مورد آب آشاميدني در صورت امكان از آب معدني استفاده شود و در غير اين صورت به بهداشت پارچ و ليوانها توجه كنيد.
- ميوهها و سبزيهايي مثل هويج ، گوجه فرنگي، ساقه كرفس ، در طول مسافرت بهترين دوستان سلامت شما هستند، چون حاوي آب و املاح و ويتامينهاي مورد نياز بدن هستند. درخانه آنها را تهيه ،پاك و و خوب خوب بشوييد و در ظروف مناسب دربسته با خودتان ببريد.
- آب بهترين نوشيدني است ولي اگر ميخواهيد نوشيدني ديگري سر ميز باشد بهتر است به جاي نوشابه، از دوغ كم نمك و نوشيدنيهاي كم كالري استفاده كنيد. اگر چاق نيستيد ماءالشعير هم جانشين خوبي است.
- در طول سفر لبنيات دوست استخوانهايتان را فراموش نكنيد و روزانه حدود ۲تا ۳ليوان شير كم چرب يا ماست استفاده كنيد.
- تا حد امكان از مصرف سوسيس وكالباس بپرهيزيد.
* براي حفظ ايمني غذا و پيشگيري از انواع مسموميت ها:
- غذاي مورد مصرف بايد كاملا پخته شود، ممكن است با توجه به مدت تعطيلات و احتمالا تعجيل در ساعت حركت در تهيه غذا كوتاهي شود، به گونهاي كه غذا به ويژه گوشتها به طور كامل پخته نشده باشد كه همين سبب آلودگي و فساد آن بشود.
- از ظاهر گوشت ميتوان به ميزان پخت آن پي برد ، به عنوان مثال رنگ گوشت پخته بايد قهوهاي باشد، ولي اكثر مواقع مغز(درون) كباب كوبيده يا برگ ، قرمز رنگ است. مردم فكر ميكنند چون گوشت روي شعله مستقيم قرار گرفته، بنابراين قسمت دروني آن پخته ميشود ولي چنين تفكري اشتباه است.
- بارها ديده شده كه روي (سطح) كباب به حالت سوخته در آمده اما درون آن همچنان نپخته مانده است. در چنين مواردي بايد گوشت را دوباره روي آتش قرار داد تا به اصطلاح مغز پخت شود.
- همچنين ماهي زماني پخته است كه گوشت آن به صورت لايه لايه در آيد. در مورد پخت مرغ آب پز، وقتي آب مرغ شفاف و گوشت مرغ سفيد شود مرغ پخته و آماده شده است.
- اين روزها از خوردن گوشت پرندگان وحشي صرف نظر كنيد.
- در صورت مصرف غذاهاي كنسروي قبل از مصرف از سلامت آنها اطمينان حاصل كنيد، در صورت مشاهده برآمدگي و فرورفتگي از مصرف آنها خودداري كنيد. قبل از مصرف حتما آنها را ۲۰دقيقه بجوشانيد.
- اگر نميتوانيد سبزي هارا ضد عفوني كنيد بهتر است آنها را آب پز كرده و مصرف كنيد.
- به رستورانهاي معتبر كه اصول بهداشتي بيشتر در آنها رعايت شده است مراجعه كنيد. وضعيت بهداشت سالن، دستشويي ها، كارگران و ... تا حدي ميتواند معيار ارزيابي سطح بهداشت رستوران باشد.
- در صورت امكان، لوازم شخصي مانند قاشق، چنگال و ليوان مخصوص خود را همراه داشته باشيد.
- از مصرف بعضي از مواد غذايي مانند سالاد الويه، همبرگر، كباب كوبيده، پياز در مكانهايي كه قابل اطمينان نيستند، خودداري كنيد.
- هنگام خريد آجيل ، به تازگي آن توجه كنيد تا حد امكان از فروشگاههاي معتبر كه اجناس با كيفيت مرغوب و تازه عرضه ميكنند خريد كنيد.
- از خريد خشكباري كه علايم كپك زدگي در آنها مشاهده ميشود و يا كهنه به نظر ميرسند خودداري كنيد. بهتر است انواع كم نمك را انتخاب كنيد.
* در اين ايام ورزش كنيد:
- براي پيشگيري از اضافه وزن و شادابي بيشتر در اين ايام بيش از ساير مواقع ورزش و تحرك بدني داشته باشيد.
از فرصت طلايي نوروز براي با هم بودن بيشتر، ورزشهاي دسته جمعي خانوادگي ، راهپيمايي ،كوهپيمايي ، استفاده از طبيعت در كنار خانواده ، و برقراري ارتباط صميمانهتر، استفاده كنيد.