کودک همسری» کلیشه‌ای است که این روزها برای توصیف معضل ازدواج دختران زیر 15سال و وضعیت نامناسب زندگی آنها استفاده میشود.

سلامت نیوز:در کوچه یا حیاط خانه‌ بساط خاله بازی را پهن کرده و همزمان با اینکه برای عروسک‌ها درحال آشپزی است از آنها مانند بچه‌ای کوچک مراقبت می‌کند.

به گزارش سلامت نیوز، ابتکار نوشت: گاهی هم با چادر سفیدی که مادر برایش دوخته به خرید می‌رود تا برای بچه هایش خوراکی بخرد. اینها تصاویری است که از دنیای دختربچه‌ها در ذهن هر کدام از ما نقش بسته است. حق مسلم هر دختری ورود به این عالم است و خروج از آن در موعد مقررش اما در سال‌های اخیر عده‌ای از همین دخترکان سرزمین‌مان سرنوشت دیگری را تجربه می‌کنند؛ سرنوشتی پیش از موعد.


«کودک همسری» کلیشه‌ای است که این روزها برای توصیف معضل ازدواج دختران زیر 15سال و وضعیت نامناسب زندگی آنها استفاده میشود. دختری که هنوز عروسک‌اش را در آغوش دارد لباس عروسی به تن میکند و درحالی به خانه بخت می‌رود که بدیهی ترین آگاهی‌ها را نسبت به آن ندارد. این درحالی است که بنا بر آمار اعلام‌شده توسط سازمان ثبت احوال در سال گذشته، سالانه حدود 2هزار دختر زیر ۱۵سال ازدواج کرده و صاحب فرزند شده‌اند. آمار رسمی هم از ازدواج اجباری کودکان در دسترس نیست؛ کم نیستند خانواده هایی که بدون ثبت رسمی ازدواج، دخترانشان را عقد میکنند. در تازه ترین اظهارات نسبت به این موضوع، دیروز مدیر رصد و آمار شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده اعلام کرد: «در کل کشور حدود 43هزار دختر زیر 15سال ازدواج کرده‌اند.»


ازدواج کودکان سالهاست که در ایران و برخی کشورهای جهان انجام می‌شود. هرچند در سال‌های اخیر با توجه به افزایش آگاهی‌های عمومی این‌طور به نظر می‌رسد که این نوع ازدواج‌ کاهش یافته است اما این مسئله همچنان گاه و بیگاه در صدر اخبار قرار میگیرد. به گفته معاون پیشگیری آسیب‌های اجتماعی سازمان بهزیستی کشور، «ازدواج کودکان تبدیل به یک مسئله جهانی شده است چراکه طبق آخرین آمار، ۷۰۰ میلیون زن در جهان هستند که در سنین کودکی ازدواج کرده‌اند.»


وقتی کودکی دزدیده می‌شود


نکته قابل‌توجه این است که 86سال پیش سن ازدواج در قانون مدنی ایران تدوین شده است. در ماده ۱۰۴۱ جلد دوم این قانون سن ازدواج دختران و پسران در دهه های مختلف تغییراتی داشته اما در دهه اخیر این قانون هیچ تغییری نکرده است. درحال حاضر قانون‌گذار حداقل سن ازدواج برای دختران را ۱۵سال و برای پسران ۱۸سال در نظر گرفته است. در اواخر دهه ۴۰ شمسی تلاش‌هایی صورت گرفت تا برخی از قوانین ایران پیرامون مسائل خانواده تغییر یابد که این تلاشها منجر به تصویب قانون حمایت از خانواده در سال ۴۶ شد اما در این قانون سن ازدواج تغییری نکرد. در سال۸۱ قانون‌گذاران برای ازدواج اطفال زیر ۱۳ و ۱۵سال این قانون را برای شورای نگهبان تدوین کردند؛ «عقد نکاح دختر قبل از رسیدن به سن ۱۳سال و پسر قبل از رسیدن به ۱۵سال منوط است به اذن ولیّ، به شرط رعایت مصلحت و با تشخیص دادگاه صالح.»


از سوی دیگر، سازمان یونیسف با انتشار گزارشی در سال گذشته اعلام کرد که هر‌سال در جهان ١۵‌میلیون دختر در سن خردسالی ازدواج می‌کنند و حق سلامتی، آموزش، تحصیل و فرصت‌ها از آن‌ها گرفته و کودکی‌شان دزدیده می‌شود و اگر کاری نشود تا‌ سال ٢٠٣٠ هر‌ سال ۴/١۵‌میلیون دختر خردسال ازدواج می‌کنند. در کشورهای درحال توسعه، از هر ٩دختر یکی قبل از تولد ١۵سالگی‌اش ازدواج می‌کند و برخی عروس‌ها حداکثر ٨ یا ٩سال دارند. این در حالی است که جامعه ایران در یک دهه گذشته شاهد تغییرات قابل ملاحظه‌ای بوده است. در کشوری که میانگین حداقل سن ازدواج در پسران و دختران آن به ترتیب به بیش از ۲۶ و ۲۳سال رسیده است، به نظر می‌رسد حداقل سن قانونی ازدواج باید تغییر کند اما ازدواج‌های زودهنگام و زیر سن قانونی این روزها در برخی مناطق توسعه‌نیافته کشور به یک معضل تبدیل شده است. 


حالا با توجه به اوج گرفتن اخباری مبنی بر افزایش پدیده «کودک‌همسری» در ایران، برخی نمایندگان مجلس وارد ماجرا شدند؛ سه ماه پیش رئیس فراکسیون زنان مجلس از تلاش برای افزایش حداقل سن ازدواج دختران از ۱۳سال به ۱۵سال خبر داد. پروانه سلحشوری به ایلنا توضیح داد: «در این مقوله، از یک طرف ازدواج کودکان برای عده‌ای مثل ما، مسئله و اشکال است و از طرف دیگر، برای عده‌ای یک امر واجب تلقی می‌شود و ممکن است نه تنها این کار را ازدواج کودک ندانند که حتی بر این باور و عقیده باشند که این امر در واقع ازدواج دختری است که به سن شرعی رسیده و ازدواج در چنین سنی، باید در قانون لحاظ شود.»
در این میان، نایب رئیس انجمن ایرانی مطالعات زنان هم اعلام کرد: این بحثی است که در قوانین داخلی مطرح است اما از سوی دیگر ما به کنوانسیون حقوق کودک ملحق شده‌ ایم. در این کنوانسیون سن ازدواج حکم ندارد اما در ماده سه همین کنوانسیون آمده که دولت‌ها باید تمام تلاش خود را به کار گیرند تا بالاترین منفعت کودک را حفظ کنند و حفظ عالی‌ترین منفعت کودک در تمام قانون‌گذاری‌ها در کشورهای عضو باید رعایت شود. بر این اساس طبیعتا ازدواج کودک از نظر جسمی، جنسی و روانی به مصلحت و منافع کودک نیست. بنابراین ما به کنوانسیون حقوق کودک ملحق شدیم و مفاد این کنوانسیون به موجب ماده 9 قانون مدنی درحکم قانون داخلی کشور به‌شمار می‌آید. از طرف دیگر در آخرین توصیه‌های کمیته حقوق کودک گفته شده سن دختران را باید حداقل تا 16سال افزایش بدهیم.


خراسان‌رضوی در جایگاه نخست


براساس آمارهای منتشر شده توسط معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، خراسان‌رضوی با ثبت ۶هزار و ۷۵۹مورد از ازدواج کودکان در رتبه اول قرار دارد. درحالی که به نظر می‌رسد به دلیل حضور بیشتر اتباع کشورهای دیگر در استان‌های شرقی کشور که اوراق شناسایی ندارند، امکان ثبت ازدواج آنها فراهم نباشد و به همین دلیل این آمار می‌تواند بیش از این تعداد باشد. استان‌های آذربایجان‌شرقی با سه‌هزار و ۳۴۸مورد، رتبه دوم و سیستان‌وبلوچستان نیز با ثبت ۲هزار و ۳۵۵مورد ازدواج کودکان ۱۰ تا ۱۴سال، رتبه سوم را به خود اختصاص داده‌اند. در ادامه این گزارش درحالی که استان خوزستان با ۲هزار و ۱۵۰مورد ازدواج ثبت شده کودکان ۱۰ تا ۱۴سال، رتبه چهار کشور را به خود اختصاص داده استان تهران نیز با هزار و ۷۴۲مورد، در رتبه هشت این جدول قرار گرفته است.


تاثیر منفی بر آینده خانواده‌های ایرانی 


اما به‌دنبال شیوع نگران‌کننده ازدواج کودکان در سنین پایین در نقاط مختلف کشور و ضعف قوانین فعلی برای مبارزه با این پدیده، جمعی از فعالان مدنی و کنش‌گران زنان و کودکان مرداد ماه امسال در بیانیه‌ای با عنوان «به ازدواج کودکان پایان دهید» بر اهمیت ممنوعیت و جرم‌انگاری ازدواج بزرگسالان با کودکان زیر ۱۸سال تاکید کردند. فعالان حقوق کودک معتقدند آمار بالای کودکانی که پیش از رسیدن به بلوغ فکری و ذهنی ازدواج می‌کنند حکایت از گستره بالای این پدیده دارد و در آینده بر سلامت خانواده‌های ایرانی تاثیر منفی خواهد گذاشت. این فعالان بر مشخص شدن سنی قطعی و قانونی برای ازدواج تاکید می‌کنند و معتقدند تا مشخص نشدن الزامات قانونی نمی‌توان از این پدیده جلوگیری کرد. بر همین اساس آمارها نشان می‌دهد که در سال ۹۰، ۲۲۰ کودک؛ سال ۹۱، ۱۸۷ کودک؛ سال ۹۲، ۲۰۱ کودک؛ سال ۹۳، ۱۷۶ کودک و در سال ۹۴، ۱۷۹ کودک زیر ۱۰سال تن به ازدواج داده‌اند؛ این در حالی است که آمارهای رسمی تنها محدود به ازدواج‌های ثبت شده در دفاتر رسمی است و چه بسا این تعداد به‌دلیل عدم ثبت ازدواج کودکان بدون شناسنامه یا عدم ثبت رسمی و قانونی ازدواج‌های چند همسری تغییر یابد.


با وجود اعتراض‌ها و اظهار نگرانی مسئولان و نمایندگان مجلس نسبت به افزایش «کودک‌همسری» نباید فراموش کرد که نداشتن اوراق هویتی، ظهور پدیده کودک‌بیوه، افزایش خشونت خانگی و همسرآزاری، تن‌فروشی، فرار از خانه، کارتن‌خوابی، محرومیت تحصیلی، فاصله سنی زیاد با همسر، خودسوزی و خودکشی تنها بخشی از پیامدهای اجتماعی ازدواج کودکان است. ضمن اینکه این افراد بخشی از آینده ایران هستند و فرزندان آنها نیز به‌نوعی بازتولید چرخه فقر مالی و فرهنگی هستند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha