محمدرضا واعظ مهدوي در گفتوگو بافارس افزود: جامعه ما در معرض چالشهاي زيادي در حوزه سلامت است كه پير شدن جمعيت و رشد سريع بيماريهاي غيرواگير از جمله بيماريهاي قلبي و عروقي، بيماريهاي مفاصل و سرطانها مهمترين آنهاست.
وي اضافه كرد: در زمان حاضر 6/6 درصد جمعيت كشور بالاي 60 سال سن دارد اما به سرعت اين ميزان در حال افزايش است بنابراين بايد از هم اكنون براي پيشگيري از عوارض پيري جامعه و هزينههاي بالاي آن و داشتن افراد مسن شاداب، توانمند و با طراوت برنامهريزي داشته باشيم.
معاون سابق وزارت رفاه و سازمان مديريت وبرنامهريزي گفت: اگر بخواهيم در سيستم سلامت كشور منتظر باشيم تا مردم بيمار شوند و براي درمان مراجعه كنند با مشكلات بسيار زيادي مواجه ميشويم بنابراين تنها چاره كار به جلوكشاندن سطح مداخله سيستم بهداشتي و درماني كشور در قالب پزشك خانواده و به صورت مراقبت از سلامت در زمان سالم بودن افراد است.
مشاور وزير بهداشت افزود: طرح پزشك خانواده به هيچوجه براي كاهش هزينههاي نظام سلامت و به عنوان يك فيلتر در مقابل خدمات پزشكان متخصص طراحي نشده است بلكه هدف اصلي آن انجام مداخلات لازم در زمان سلامت براي پيشگيري از بيماريها و ناتوانيها و ارتقاي سطح دانش و آگاهيهاي اجتماعي براي برخورداري از يك زندگي سالم و با كيفيت است.
واعظ مهدوي گفت: بهبود شيوه زندگي با تغذيه سالم، استفاده نكردن از روغن و مواد غذايي مضر، ورزش و سلوك اجتماعي وخانوادگي صحيح امكانپذير است تا مردم كمتر مريض شوند و سالمتر زندگي كننددر واقع ارتقاي كيفيت زندگي مردم هدف اصلي طرح پزشك خانواده است به نحوي كه همه مردم چه پير و چه جوان زندگي با طراوت، شاداب و پر انرژي داشته باشند.
وي افزود: در سيستم پزشك خانواده، پزشك هر خانواده تنها درمانگر نيست بلكه به صورت يك مداخلهگر فعال مشاور سلامت خانواده است و مشاور اميني است كه ارتقاي سطح توانمنديهاي فردي، خانوادگي و اجتماعي افراد تحت پوشش را وظيفه خود ميداند.
وي اضافه كرد: اجراي سيستم پزشك خانواده از اواسط سال 84 در كشور آغاز شده است و اكنون با گذشت 5/1 سال از آن زمان هنوز در مرحله استقرار و تثبيت اوليه است و با توجه به تجربه كشورهاي موفق در اجراي اين سيستم هنوز به 6 تا 7 سال ديگر براي استقرار كامل آن زمان نياز داريم.
واعظ مهدوي گفت: پزشكي خانواده خودش يك نوع تخصص است و پزشكان عمومي كه در كسوت پزشك خانواده در اين طرح مشغول به كار شدهاند بايد مهارتهاي لازم را براي ارتباط مؤثر با مردم، توانمندسازي آنان و چگونگي آموزش و مشاوره به مردم را بر اساس دستور العملهاي مدون خطوط راهنماي درمان (guideline) بياموزند.
وي افزود: برنامهريزيهاي لازم براي ارائه اين آموزشها به پزشكان عمومي در قالب سمينارهاي بازآموزي، آموزشهاي پودماني، كارگاههاي آموزشي و ساير روشهاي آموزشي انجام شده است كه برخي از آنها شروع شده و بقيه نيز به مرور اجرايي ميشود.
مشاور وزير بهداشت گفت: علاوه بر آن تأمين امكانات زيست مناسب براي پزشكان خانواده و تحقق امنيت شغلي براي آنان از مقدمات ضروري براي اجراي كامل اين سيستم است كه بايد در هر صورت عملي شود تا از وضعيت فعلي كه در سيستم بهداشت و درمان كشور فقط ارائه كننده خدمات درماني هستيم به يك سيستم فعال مداخله گر در سلامت برسيم.