سلامت نیوز: وضعیت حکمرانی آب در کشور ما داستانی است که همزمان هم باید به آن خندید و هم گریست. الگوی کشت وآبیاری نادرست کم آبی می آورد؛ کم آبی با خطوط انتقال آب و سدسازی های بعدی جبران می شود و باز منطقه ای که آبش را برده اند یا سدی برایش ساخته اند با کمبود آب مواجه می شود و خشکسالی و .... باز سد و خطوط انتقال و .... به هر حال دور باطل ادامه می یابد تا انگاه که دیگر نه آبی برای انتقال ماده باشد و نه برای سد. مسعود مولانا کنشگر محیط زیست این روند دهشت ناک را در یادداشت زیر با ارقام و اعداد و مستندات و به خوبی توصیف کرده است.

فراتر از طنز ؛ ژرف تر از تراژدی !

یکم - بر کسی پوشیده نمانده که شهر همدان دچار کم آبی شدید شده است .

لابد بر مدیران کشاورزی و نیرو نیز پوشیده نیست که حدود ۹۰ درصد آب همدان صرف کشاورزی می شود- همچون کل کشور – به ویژه محصولاتی همچون سیب زمینی و هندوانه و البته مایه افتخار است که سیب زمینی همدان صادر می شود، یعنی صادرات آب پنهان !

دوم - به گفته مدیر توسعه وبازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در پنج ماه اول امسال حدود ۷۰ هزار تن سیب زمینی به کشور های عراق، ترکمنستان، آذربایجان، افغانستان، پاکستان و روسیه صادر شده است.

سوم - هر یک تُن سیب زمینی حدود ۳۵۰ مترمکعب مطابق اقلیم همدان آب مصرف می کند؛ یعنی حدود ۲۵ میلیون مترمکعب آب که عمدتا از چاه ها استحصال می شود را به صورت آب پنهان در سیب زمینی، صادر کرده ایم ؟!

چهارم - جمعیت شهرستان همدان در سال ۱۴۰۰ حدود ۷۰۰ هزار نفر بود که با احتساب مصرف میانگین ۲۰۰ لیتر در روز برای هر نفر، مصرف سالیانه آب شرب حدود ۵۰ میلیون مترمکعب است.

۲۵ میلیون مترمکعب آب، تقریبا مصرف حدود ۶ ماه آب شرب مردم همدان را تامین می کند!

پنجم - برای جبران کم آب کردن همدان، در حال لوله کشی و انتقال آب به طول ۱۴۰ کیلومتر از سد "تالوار" در "گروس" از توابع شهرستان "بیجار" به همدان هستند.

ششم - شهرستان بیجار خود دچار کم آبی شدید است و حدود صد روستای آن دچار تنش آبی هستند و در برخی نقاط، با تانکر آبرسانی می کنند !

هفتم - برای جبران کم آبی شهرستان بیجار حالا می خواهند از "سد سیازاخ" شهرستان دیوان دره، با لوله گذاری به طول ۱۴۰ کیلومتر، کمبود آب مردم بیجار را تامین کنند !

هشتم - البته بر کسی هم پوشیده نیست که یک هزارم هزینه های سدسازی و انتقال آب را صرف اصلاح الگوی کشت، اصلاح الگوی مصرف آب در کشاورزی و آبخیز داری و آبخوان داری طبیعت محور نمی کنند!

نهم - یکی از نادر مواردی در تاریخ که طنز با تراژدی آنچنان عمیق تلفیق می‌شوند که تفکیک آنها از یکدیگر محال ‌می نماید ، همین سیاست صادرات آب پنهان و سپس پروسه تامین آب شرب همدان توسط خط لوله های متوالی در دوری باطل است !

دهم - تی. اس. الیوت، شاعر و منتقد ادبی :

آدمیزاد تاب تحمل حجم زیادی از واقعیت را ندارد!

به نظر می رسد همین مقدار از بیان واقعیت هم کفایت می کند تا ما امیدوار به تغییر راهبردها، دستکم در صادرات آب پنهان و مدیریت مصرف منابع آبی خود باشیم !

یازدهم - هر خطا در عین حال می تواند یک سرمشق هم باشد. باید بپذیریم که دوران لوله به سر آمده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha