به گزارش سلامت نیوز به نقل ازایسنا،ایران در پیوند عضو در صدر کشورهای آسیایی قرار دارد، اما هنوز جایگاه جهانیاش سیویکم است؛ دلیل اصلی آن هم نه کمبود تخصص پزشکی یا تجهیزات، بلکه کمبود رضایت برای اهدای عضو است. سالانه حدود ۷۰۰۰ عضو سالم از بیماران مرگ مغزی به جای نجات جان دیگران، دفن میشود.
دکتر امید قبادی، نایبرئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان، با اشاره به اینکه ۳۱ اردیبهشت روز ملی اهدای عضو است، توضیح میدهد که این تاریخ یادآور فتوای تاریخی امام خمینی (ره) در سال ۱۳۶۸ برای مجاز بودن شرعی پیوند عضو از افراد مرگ مغزی است.
وی گفت از زمان تصویب قانون اهدای عضو در سال ۱۳۷۹ تاکنون، حدود ۸۵ هزار پیوند انجام شده که ارزش آن معادل بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان است. اما با وجود ۸۰۰۰ مرگ مغزی سالانه، فقط حدود یک سوم این موارد منجر به اهدای عضو میشود.
قبادی تاکید میکند که بازگشتناپذیری مرگ مغزی هنوز برای بسیاری از مردم جا نیفتاده است. همین عدم باور، باعث میشود در بسیاری از موارد خانوادهها با اهدای عضو موافقت نکنند، در حالیکه هر فرد مرگ مغزی میتواند جان ۸ نفر را نجات دهد.
او گفت که اعضایی مانند قلب و ریه، فقط در ۲۴ تا ۷۲ ساعت اول قابل پیوند هستند و تأخیر در رضایت، آنها را از بین میبرد. اکنون تنها یک درصد بیماران نیازمند پیوند ریه در ایران عمل میشوند.
وی افزود: سه عامل علم، امکانات و فرهنگ، پایههای پیوند عضو هستند؛ و فرهنگ بیشترین نقش را دارد. وقتی مردم برای درمانهای ساده به پزشک اعتماد میکنند، باید درباره مرگ مغزی نیز به تشخیص پزشکان اعتماد کنند.
قبادی با تاکید بر نقش رسانهها و چهرههای فرهنگی در فرهنگسازی، گفت: فرهنگ اهدای عضو باید در جامعه نهادینه شود. نباید زمانی متوجه اهمیت آن شویم که یکی از عزیزانمان در لیست انتظار پیوند جان میدهد.
نظر شما