پژوهشی بی‌سابقه نشان داده است که قلب انسان پس از حمله قلبی می‌تواند سلول‌های عضله خود را دوباره تولید کند؛ یافته‌ای که نگاه دانشمندان به ترمیم قلب را تغییر می‌دهد.

قلب انسان پس از حمله قلبی می‌تواند بازسازی شود

به گزارش سلامت نیوز به نقل از scitechdaily، پژوهش جدیدی نشان می‌دهد که برخلاف باورهای پیشین، قلب انسان پس از حمله قلبی توانایی محدودی برای بازسازی سلول‌های عضله خود دارد. این موضوع می‌تواند در آینده به توسعه درمان‌های ترمیمی برای بیماری‌های قلبی منجر شود.

این تحقیق توسط متخصصانی از دانشگاه سیدنی، مؤسسه Baird و بیمارستان Royal Prince Alfred در استرالیا انجام شده و نتایج آن در نشریه علمی Circulation Research منتشر شده است.

قلب چگونه خود را ترمیم می‌کند؟

در این مطالعه مشخص شد که سلول‌های عضله قلب (کاردیومیوسیت‌ها) پس از حمله قلبی می‌توانند دوباره تقسیم شوند و سلول‌های جدید تولید کنند؛ فرآیندی که پیش‌تر تنها در موش‌ها مشاهده شده بود.

به گفته دکتر «رابرت هیوم»، پژوهشگر اصلی مطالعه: تا پیش از این تصور می‌شد سلول‌های قلب پس از مرگ در اثر سکته، دیگر قابل جایگزینی نیستند و آسیب ایجادشده دائمی است. اما اکنون مشخص شده که قلب حتی پس از آسیب نیز می‌تواند سلول‌های جدید تولید کند.

او تأکید می‌کند که این توانایی هنوز برای ترمیم کامل کافی نیست، اما می‌تواند پایه‌ای برای درمان‌های آینده باشد که این روند را تقویت کنند.

اهمیت این کشف

بیماری‌های قلبی همچنان یکی از مهم‌ترین علل مرگ‌ومیر در جهان هستند و حدود یک‌چهارم مرگ‌ها در استرالیا را شامل می‌شوند.

در یک حمله قلبی، ممکن است تا یک‌سوم سلول‌های قلب از بین بروند. اگرچه درمان‌های پزشکی در سال‌های اخیر پیشرفت کرده‌اند، بسیاری از بیماران در نهایت دچار نارسایی قلبی می‌شوند؛ بیماری‌ای که در حال حاضر تنها درمان قطعی آن پیوند قلب است.

چالش بزرگ درمان نارسایی قلبی

در استرالیا حدود ۱۴۴ هزار نفر با نارسایی قلبی زندگی می‌کنند، اما سالانه تنها حدود ۱۱۵ پیوند قلب انجام می‌شود. این اختلاف بزرگ نشان‌دهنده کمبود شدید عضو قابل پیوند است.

به همین دلیل، کشف راهی برای ترمیم طبیعی قلب اهمیت بسیار زیادی دارد.

روش نوآورانه پژوهش

این مطالعه برای اولین‌بار از بافت قلب انسان زنده در حین جراحی بای‌پس استفاده کرده است. نمونه‌ها از بیماران داوطلب در بیمارستان Royal Prince Alfred در سیدنی گرفته شده‌اند.

دانشمندان با استفاده از روش‌های پیشرفته، نمونه‌هایی از بخش‌های سالم و آسیب‌دیده قلب را جمع‌آوری کردند تا تغییرات سلولی را بررسی کنند.

مسیر آینده درمان‌های قلبی

به گفته پروفسور «شان لال»، هدف نهایی این پژوهش توسعه درمان‌هایی است که بتوانند سلول‌های جدید قلبی تولید کرده و نارسایی قلب را معکوس کنند.

او می‌گوید استفاده از بافت واقعی قلب انسان، دقت تحقیقات را به‌طور چشمگیری افزایش می‌دهد و می‌تواند به توسعه درمان‌های مؤثرتر کمک کند.

همچنین پژوهشگران موفق شده‌اند پروتئین‌هایی را شناسایی کنند که پیش‌تر در بازسازی قلب در حیوانات نقش داشتند و اکنون ممکن است در انسان نیز قابل استفاده باشند.

این کشف نشان می‌دهد قلب انسان برخلاف تصور گذشته کاملاً غیرقابل ترمیم نیست. هرچند توان بازسازی آن محدود است، اما همین یافته می‌تواند نقطه شروعی برای درمان‌های انقلابی در بیماری‌های قلبی در آینده باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha