با اين حال، تلاش گروهي از متخصصان صنايع غذايي اين است كه اين غذاي محبوب را «سالم»تر ارائه كنند.
مدتي قبل، خبري به نقل از خبرگزاري فرانسه منتشر شد مبني بر اين كه شيميدانان در اجلاس متخصصان قلب آمريکا اعلام کردهاند با پختن طولانيتر خمير پيتزا با درجه حرارت بالاتر، ميتوان آن را به يک انتخاب غذايي سالمتر بدل کرد.
اين پژوهش که بوسيله شيميدانان دانشگاه مريلند انجام شده است، نشان ميدهد خمير پيتزايي که از گندم کامل (آرد سبوسدار گندم) تهيه ميشود، در صورتي که براي مدت طولانيتر و در درجه حرارت بالاتر پخته شود، ميزان آنتياکسيدانها- موادي که تصور ميشود خطر سرطان و بيماري قلبي را کاهش ميدهند- را در آن تا 82 درصد بالا ميبرد.
البته متخصصان به چنين خبرهايي خيلي هم خوشبين نيستند. دكترسيدضياءالدين مظهري- متخصص تغذيه ورييس انجمن تغذيه ايران- معتقد است كه انواع همبرگر و پيتزاها ضمن اشتهاآور بودن، در هر صورت فاقد محتواي غذايي لازم بوده و باعث انباشتگي انرژي و در نتيجه چاقي ميشوند.
دكتر مظهري البته اذعان ميكند استفاده از گوشت مرغ و انواع گوشت سفيد به جاي سوسيس و كالباس به همراه انواع سبزيجات در تهيه اين غذا نه تنها ممانعتي در مصرف پيتزا ايجاد نميكند، بلكه يك غذاي اصلي و كامل براي همه گروههاي سني به خصوص کودکان فراهم ميكند كه از مزه بي همتايي نيز برخوردار است.
وي در ادامه ميگويد: خمير پيتزا هم البته يکي از قسمتهايي است که اگر در تهيه آن دقت شود، ارزش غذايي اين غذا را بالا ميبرد، به عنوان مثال استفاده از آردهاي قهوهاي(سبوسدار) و شير در تهيه خمير پيتزا باعث افزايش مواد مغذي آن ميشود.
دکتر کيمياگر، متخصص تغذيه نيز ميگويد: مصرف پيتزا منوط به اينکه از پنير کمي در تهيه آن استفاده شده، سوسيس و کالباس نداشته و سبزيجات مختلف، مرغ، ماهي و کيلکا ترکيبات اوليه آن را تشکيل دهند، بلامانع است.
پيتزاي ماهي با سبزيجات
اکثر آشپزهاي حرفهاي معتقدند که اگر چه پيتزا در ايران تنوع زيادي ندارد اما در تمام دنيا، پيتزاهاي مختلفي با ترکيبات گوناگون تهيه ميشوند که نه تنها مضر نيست بلکه برخي از آنها بسيار مغذي و مفيد است.
به عنوان مثال، چند برش از پيتزاي سبزيجاتي که از مخلوط سبزيجاتي شامل بادمجان،گوجه فرنگي، فلفل دلمه اي، هويج، آويشن، رزماري، پياز، پودر سير، قارچ، سويا، نخود فرنگي، ذرت و زيتون تهيه ميشود، نان نازکي دارد و پنير کمي در طبخ آن استفاده شده، در صورتي که با سالاد اسفناج يا سالاد فصل (سالادهايي که از انواع سبزيجات تازه به اضافه آبليمو يا آب نارنج تازه درست شده) و نوشيدني مفيدي نظير شربت آبليمو يا خاک شير سرو شود، حتي براي کساني هم که از بيماريهاي قلبي- عروقي و يا بالا بودن چربيهاي خون رنج ميبرند، پيتزا هميشه در ليست سياه خوراکيهاي آنها وجود داشته، وعده مناسبي خواهد بود.
از سوي ديگر پيتزاهاي دريايي هم از انواع پيتزا هستند که متخصصان به آن بيشتر روي خوش نشان ميدهند. اين نوع پيتزا را با افزودن ماهي، ميگو و درمواردي جلبکهاي دريايي به ترکيبات اوليه طبخ ميکنند.
البته ذائقه ايراني با اين فرمولاسيون هنوز چندان آشنا نيست، اما از آنجايي که تغيير ذائقه افراد در اثر استفاده مداوم از محصولات غذايي مختلف دريايي نظير ماهي، ميگو و... در رژيم غذايي روزانه و حتي در غذاهايي نظير پيتزا و برگرها امري غير قابل انکار است ميتوان درصدد جايگزيني اين مواد با ترکيبات سنتي و خطرناک غذاهاي آماده نظير سوسيس، کالباس و گوشتهاي قرمز برآمد.
استفاده از زيتون، آويشن و سس گوجهفرنگي خانگي که از حرارت دادن گوجه تازه رنده شده و کمي سير به دست آمده هم به عنوان چاشني، ارزش غذايي پيتزا را بالا ميبرد.
نکته غير قابل چشم پوشي در تمام اين پيتزاها خمير آنهاست که چنانچه از آرد سبوسدار تهيه شده و طي زمان مناسب و درجه حرارت ايدهآل پخته شود به ارزش غذايي آن ميافزايد.
خوشحال نباشيد
متخصصان ميگويند اگر شما يکي از عاشقان بالفطره پيتزا هستيد و به سبب يافتههاي دانشمندان جشن گرفتهايد، بايد بدانيد که اين شادي ديري نميپايد چرا که به دلبر خطرناکي دلبستهايد.
دکتر کيمياگر با اشاره به اينکه پيتزايي که در حال حاضر در پيتزا فروشيها عرضه ميشود سرشار از چربي و کالري است، ميگويد: وجود سوسيس و کالباس در پيتزاها با دارا بودن ترکيبات نيتريت و نيتراته سرطانزا در آنها به اندازه کافي مضر است، در اين حال اگر کالري بالا را نيز به آن اضافه کنيد، درصد خطرزا بودن آن را در خواهيد يافت.
او تاكيد ميكند چنانچه مصرف بيش از يک بار در هفته از آن را در برنامه غذايي خود داشته باشيد، بدنتان را مستعد ابتلا به انواع بيماريها خواهيد کرد. دكتر كيمياگر همچنين معتقد است: ترديدي نيست خانمي که به عنوان شام يک پيتزاي کامل با 1200 کالري را ميخورد در صورتي که به بيش از 300 کالري نياز ندارد، در معرض ابتلا به چاقي و بيماريهاي مرتبط با آن قرار ميگيرد.
دکتر مظهري هم تنها مصرف گاه به گاه انواع پيتزا را توصيه ميکند و ميگويد: مصرف بيش از حد اين غذا در دراز مدت باعث ايجاد عدم تعادل در ريزمغذيهاي دريافتي شده و به خصوص افرادي که از اضافه وزن رنج ميبرند، مصرف مخلوطي از مواد غذايي گوناگون همراه با پنير و خمير ميتواند برايشان خطرناک باشد.
وي از کساني که دچار اختلالاتي نظير بالا بودن چربيهاي خون (کلسترول و تري گليسيريد) هستند به عنوان جميعت در معرض خطر ياد کرده و ميگويد: اين افراد بايد از مصرف غذايي نظير پيتزا مگر در برخي موارد و به شکل تفنني و تنها از انواع کاملاً سالم، خودداري کنند.