در روزهای ابتدایی همه گیری، قبل از وجود تست های سواب بینی یا گلو (PCR) برای آزمایش کووید ۱۹، متخصصان مراقبت های بهداشتی در سراسر دنیا از جمله چین برای تشخیص بیماری به تصویربرداری از قفسه سینه وابسته بودند که در این راستا رادیولوژیست ها از همان ابتدا صندلی های ردیف اول را برای ویروس کرونا داشتند و آنها همچنان شاهد تأثیرات آن بر روی بدن هستند.

از عوارض طولانی مدت ریوی کووید ۱۹ چه می‌دانیم؟

سلامت نیوز:در روزهای ابتدایی همه گیری، قبل از وجود تست های سواب بینی یا گلو (PCR) برای آزمایش کووید ۱۹، متخصصان مراقبت های بهداشتی در سراسر دنیا از جمله چین برای تشخیص بیماری به تصویربرداری از قفسه سینه وابسته بودند که در این راستا رادیولوژیست ها از همان ابتدا صندلی های ردیف اول را برای ویروس کرونا داشتند و آنها همچنان شاهد تأثیرات آن بر روی بدن هستند.


به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دکتر "علی غلامرضانژاد" استادیار رادیولوژی بالینی مرکز پزشکی" کک"  دانشگاه کالیفرنیای جنوبی آمریکا، یکی از اولین محققانی بود که در دنیا کووید ۱۹ را در اوایل سال ۲۰۲۰ مطالعه کرد و در حال حاضر این پزشک ایرانی مقیم آمریکا بیش از ۴۰ مقاله در مورد این بیماری به طور مشترک تألیف کرده است.


دکتر "علی غلامرضانژاد" در پاسخ به این سوال که "با توجه به اینکه شما از ابتدای شیوع این بیماری با کروناویروس عامل بیماری کووید ۱۹ آشنایی دارید، به نظر شما این ویروس در طی ۱۰ ماه گذشته تغییر ژنتیک داده و میزان کشندگی آن افزایش پیدا کرده است؟" گفت: آنچه که از آمار و ارقام این بیماری در روزها و ماه های اخیر نشان می دهد، بدین معناست که میزان مرگ و میر ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ کاهش پیدا کرده است.


وی با اشاره به دلایل کاهش میزان مرگ و میر این بیماری در اکثر نقاط دنیا از جمله آمریکا گفت: یکی از دلایل مهم در کاهش میزان فوتی های کووید ۱۹ در این است که همکاران پزشکی ما در سطح دنیا نسبت به مکانیزیم این بیماری آشنایی بیشتری پیدا کرده و نوع درمان های متفاوت شده است.


غلامرضانژاد ادامه داد: به طور مثال در اواخر ماه دسامبر و در روزهای ابتدایی شیوع این بیماری در دنیا، بحث هایی مطرح بود که برای درمان بیماران کوویدی از داروهای ضد انعقادی استفاده گردد که استفاده از این داروها در ابتدا با دوز یک چهارم مطرح شد اما در ادامه با توجه به اثرات این نوع داروها اعلام کردند که دوز مورد استفاده دو برابر شود پس در مجموع با گذشت زمان دانش پزشکی درباره این بیماری سریعا پیشرفت و نوع درمان ها و مراقبت ها تغییر پیدا کرد که خود می تواند عاملی موثر در کاهش میزان فوتی های ناشی از بیماری باشد.


کووید تقریبا هر ارگانی از بدن را می تواند درگیر کند
این استادیار رادیولوژی بالینی مرکز پزشکی کک دانشگاه کالیفرنیای جنوبی آمریکا در ادامه در پاسخ به این سوال که "آیا کووید ۱۹ فقط بر روی ریه بیماران کرونایی اثر می گذارد؟" گفت: اولین مقاله ای که ما درباره بیماری کووید ۱۹ در ایالت متحده آمریکا منتشر کردیم در اواخر ماه ژانویه بود (هنوز مورد خاصی از بیماری کووید در این کشور گزارش نشده بود). در این مقاله ما در قالب جدولی بیماری کووید را با توجه به کیس های دریافتی از کشور چین، با دو بیماری دیگر «سارس» و «مرس» مقایسه کردیم.


وی ادامه داد: براساس شواهد محدودی که در ماه های اولیه این بیماری مشاهده کرده بودیم عنوان شد که برخلاف «سارس» و «مرس»، کووید عمدتا بیماری است که ریه را درگیر و اندام های دیگر بدن را درگیر نمی کند اما دو ماه بعد و براساس افزایش اطلاعات و شواهد ما نشان داد که آنچه را قبلا درباره این بیماری بیان می شد خیلی درست نبوده و در مقاله دیگری اعلام کردیم که تظاهرات خارج از ریوی کووید خیلی بیشتر بوده و کووید تقریبا هر ارگانی از بدن را می تواند درگیر کند.


غلامرضانژاد با اشاره به اینکه کووید ۱۹ می تواند باعث التهابات مغزی و در نتیجه سکته مغزی (به دلیل التهاب های عروقی)، التهاب در قلب، کلیه، کبد، پانکراس، لوزالمعده و جدیدا در گزارشاتی مطرح شده است که می تواند بیضه ها را نیز درگیر کند افزود: عملا ارگانی در بدن نیست که درگیر کووید ۱۹ نشود و دلیل آن نیز این است که کووید علاوه بر اینکه به صورت مستقیم به برخی بافت های بدن حمله می کند، یک پاسخ ایمنی منتشره در بدن ایجاد کرده که این پاسخ ایمنی می تواند هر عضوی از بدن را تحت تاثیر قرار دهد.


این استادیار رادیولوژی بالینی مرکز پزشکی کک دانشگاه کالیفرنیای جنوبی آمریکا ادامه داد: مریض هایی را شاهد هستیم که با یک دل درد ساده به اورژانس مراجعه کرده و بدون علائم تنفسی بوده و تنها علائم داخلی آن غالب بوده که پس از آنکه پزشک اورژانس درخواست سی تی اسکن شکم کرده و با توجه به اینکه در سی تی شکم قسمت پایینی ریه ها تا حدودی مشاهده می شود، دیدیم که التهاب شدیدی در بافت های ریه ایجاد شده و دریافتیم که کل مشکل مریض کووید بوده است.


بیشترین درگیری خارج ریوی کووید با قلب است
وی با اشاره به اینکه تظاهر بالینی و خارجی کووید می توانند با یکدیگر متفاوت باشند افزود: در گزارشی مطرح شده بود که بیشترین درگیری خارج ریوی کووی