بحران آب
-
کارشناسان در نشست «اقلیم، آب و مهاجرتهای اقلیمی» مطرح کردند
ایران در قعر لیست سیاست گذاری برای مقابله با تغییرات اقلیمی/ 10هزار خانوار ایرانی از زابل خارج شدند
نشست «اقلیم، آب و مهاجرتهای اقلیمی» روز گذشته در رصدخانه مهاجرت ایران در دانشگاه شریف با همکاری یک موسسه خدمات پرواز برگزار شد. در این نشست بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت ایران، مهدی ضرغامی، هیات علمی، دانشگاه تبریز و عیسی منصوری، متخصص اقتصاد توسعه و معاون پیشین وزارت کار درباره وضعیت آب، بحران اقلیمی کشور و مهاجرتهای درونسرزمینی (یا اقلیمی) گفتوگو کردند.
-
بی توجهی به بحران آب در لایحه برنامه هفتم توسعه
با اینکه گزاره «بحران آب» یا «بحران مدیرت آب» همچنان بنیادینترین پرسمان کشور است و آینده سرزمین، امنیت زیستی و در پی آن امنیت ملی را گروگان خود گرفته است، همچنان پیامدهای زیستی، اقتصادی و امنیتی حاصل از بیتدبیری در این بخش در حال فشردن گریبان این سرزمین و آینده آن است و «آب» از جایگاه شایستهای در ساختار قانونگذاری و مدیریت کشور برخوردار نیست.
-
آبرسانی با تانکر/طرح های هوشمند سازی استفاده از آب و برق در بایگانی خاک می خورد
درحالیکه وزیر نیرو اعلام کرده بود که بهخاطر صرفه جویی در مصرف آب و برق از ۱۶ خرداد ماه ساعت کاری ادارات دولتی و نهادهای عمومی یک ساعت به عقب کشیده و کارمندان دولت کار خود را از ساعت ۶ بامداد آغاز خواهند کرد، با این حال با گذشت حدود دو هفته، نه تنها مشکل کمبود آب و برق (بنا به اخبار قطع و وصل) مرتفع نشده که حتی قطعی های این دو حامل انرژی روندی صعودی را داشته است.
-
دستور فوری رئیسی درباره آب تهران
رئیسجمهور که در سفر آمریکای لاتین به سر می برد، در تماس تلفنی با معاون اول خود و وزیر نیرو، بر تسریع در حل کامل مشکل افت فشار آب در برخی مناطق تهران تأکید کرد.
-
تانکرهای آبرسانی و مردم دبه به دست در نقاط مختلف تهران
با آغاز فصل گرما و افزایش مصرف آب نگرانی از تکرار قطعیهای مکرر آب همچنان وجود دارد. بررسیها حاکی از این است که پیش از شروع تابستان مصرف آب در اقصینقاط ایران افزایش پیدا کرده و در صورتی که این روند ادامهدار باشد، این احتمال وجود دارد که افت فشار آب هم ادامه پیدا کند.
-
چگونه تنشآبی با طالبان را مدیریت کنیم؟
در خاورمیانهای که تاکنون با طلای سیاه شناخته شده و ارزش استراتژیک پیدا کرده است، عنصر دیگری در حال نقشآفرینی است که میتوان از آن به مروارید سفید تعبیر کرد. متغیری که با کمیاب شدن روزانه آن به دلیل تغییرات اقلیمی، در حال تغییر دادن ژئوپلیتیک این منطقه حیاتی از جهان است. اشرفغنی، رئیسجمهور پیشین افغانستان سخنرانی مشهوری دارد که در آن میگوید اگر ایرانیها بیشتر از حقابه خودشان در توافق ۱۳۵۱ بخواهند، مابهازای آن به ما نفت بدهند.
-
ناقوس بیآبی در پایتخت به صدا در آمد/ قطع آب در مناطق مختلف شهر
قطعی آب در پایتخت شروع شد. سه روز از قطعی آب در برخی مناطق تهران میگذرد؛ بدون آنکه به آنها اطلاعرسانی شود. ساکنان این مناطق میگویند بیآبی و بلاتکلیفی امانشان را بریده است و از ضروریترین کارهای خود ماندهاند.
-
در گلستان واقعاً آب نیست
طی روزهای اخیر شهروندان گرگانی با انتشار تصاویر، فیلمها و متنهایی در صفحههای مجازی خود از قطع طولانیمدت آب در این شهر بهعنوان مرکز استان گلستان خبر دادهاند.
-
ایران گرفتار در تله محیط زیست؛
روایت هایی هولناک از وضعیت محیط زیست کشور
تفاوت معنادار بودجه محیط زیست کشور با برخی دیگر از سازمان ها و نهادها سبب شده است که برخی از تحلیل گران بر این باور باشند که سمت وسوی بودجه در ایران بیش از آنکه آرام بخش و امیدوار کننده باشد، تنش زاست و اراده ای جدی جهت حل برخی بحران ها از جمله بحران های زیست محیطی وجود ندارد.
-
بیلان پرشدگی سدهای ایران اعلام شد
وضعیت زرد ذخایر آبی
بیلان ذخایر آبی ایران تا ششم خردادماه اعلام شد. کارنامه سدهای کشور نشان میدهد از بین ۵۲سد کشور، میزان پرشدگی ۲۴سد در بازه زمانی مورد بررسی، به کمتر از ۵۰درصد رسیده است. در مجموع نیز میزان ورودی آب به سدها تا ششم خردادماه ۲۸درصد و خروجی آب نیز ۱۱درصد افت کرده است. این گزارش بیانگر آن است که حجم آب موجود در مخازن بیشاز ۱۵درصد رشد داشته و درصد پرشدگی کل سدها به میزان ۶۵درصد رسیده است. وضعیت ذخیره آبی در سد رودبال داراب از همه بغرنجتر گزارش شده است.
-
وعده مسئولان برای رفع مشکل کدورت آب عملی نشد
بازگشت تانکرهای آب به شهرکرد
آب شهرستان شهرکرد، با هفت شهر و روستاهایش یکبار دیگر بهدلیل کدورت بالا قابل استفاده نیست. این درحالیاست که دولت سال گذشته وعدۀ تجهیز تصفیهخانۀ این منطقه را داده بود.
-
مشاهدات میدانی در طول ۵ سال اخیر شاهد افزایش فروش زمینهای کشاورزی به شهروندان تبریزی و ادامۀ تبدیل زمینها به ویلاهای استخردار است
خشکی سد نهند، تغییر اقلیم یا عوامل انسانی
مشاهدات میدانی در طول ۵ سال اخیر شاهد افزایش فروش زمینهای کشاورزی به شهروندان تبریزی و ادامۀ تبدیل زمینها به ویلاهای استخردار است. بنابراین، ذخیرۀ آب در بالادست رودخانه نهند بهخصوص در زمینهای «قیزیل قیه» روستاهای نهند، «محمودآباد» و «آغداش» افزایش یافته است
-
چه عواملی مازندران را به خشکسالی کشاند
از اقلیمی که به خرمی و سبزی شهرت داشت حالا هر روز خبرهایی میآید که شاید در تاریخ سابقه نداشته باشد.
-
در نشست آب هیرمند: سیاستها، روندها و چشمانداز آینده بررسی شد
ضرورت اقدام فوری دولت برای حل بحران آب سیستان
در هفدهمین نشست تخصصی حوزه افغانستان در انجمن حامی موضوع «آب هیرمند: سیاستها، روندها و چشمانداز آینده» بررسی شد. در این نشستها، کارشناسانی از مقامات سابق وزارت خارجه، مشاورانی از سازمان ملل، کارشناسان حوزه آب و استاندار اسبق سیستان و بلوچستان حضور پیدا کردند.
-
کاهش بی سابقه آب سد دوستی و امکان گل آلود شدن آب برداشتی
سد دوستی مشهد به گِل نشست
رتبه نخست خشکسالی کشور، کاهش 100 درصدی بارندگی، به گل نشستن سد دوستی و دشت بحرانزده، شرایطی را پیش روی کلانشهر مشهد قرار داده که اگر شهروندان و دستگاهها مصارف آب خود را مدیریت نکنند از مرداد شاهد جیرهبندی آب در مشهد خواهیم بود.
-
شمال ایران هم مشکل کم آبی دارد؟
کمبود آب برای زمینهای کشاورزی در مازندران
تنش آبی برای استانهای شمالی و همسایگان دریای خزر شاید کمی غیرقابل تصور به نظر برسد و با تصویری که همیشه از آن خطه داریم، همخوانی نداشته باشد؛ استانهایی که همیشه با رودخانههای جاری و جنگلهای سرسبز، میزبان مسافران و مهاجران از شهرهای گرمسیری و کویری بودهاند، اما آمار نشان میدهد که بحران کمآبی برای زمینهای کشاورزی و آب آشامیدنی کموبیش دامن استانهای شمالی را هم گرفته است.
-
داستان آب سیستان؛ عهدشکنی خارجی، کمکاری داخلی
محمد درویش، فعال و پژوهشگر محیطزیست می گوید: از نظر پدافند غیرعامل اصولا درست نیست برای تامین آب شرب یک شهر مهم و پرجمعیت مثل زابل که در مرز قرار گرفته وابسته به آب کشور همسایه باشیم، یعنی خدای ناکرده وارد جنگ شویم آن کشور میتواند اهرم فشاری روی سر ما قرار دهد و امتیاز بگیرد. ما نباید وابسته به آن آب باشیم و باید به فکر منابع آب جایگزین هم باشیم. در مورد اینکه طرح انتقال آب دریای عمان به زابل گران درمیآید؛ واقعیت این است که تامین آب شرب برعهده حکومتهاست و وقتی میتواند برای کارخانه فولاد در اصفهان و یزد آب مورد نیاز را انتقال دهد، این کار را هم میتواند انجام دهد.
-
دو دهه سهل انگاری در پرداخت حقابه از سوی افغانستان
ظرفیت سد کجکی افغانستان حدود ۲.۸ میلیارد مترمکعب یعنی حدود یکسوم ذخیره دریاچه هامون و ظرفیت سد کمال خان هم ۵۲ میلیون مترمکعب است که با سیلابهای عظیم به سرعت پر میشود، ولی سرریز آن به سمت پاییندست ایران راه پیدا نمیکند. در حال حاضر آب مازاد ظرفیت سد کمال خان از طریق کاسه اول به کاسه دوم و سپس به گودزره به عنوان یک منطقه شورهزار در نزدیکی ایران هدایت میشود. این وضعیت که خشکسالی آن را تشدید میکند، موجب شده بادهای ۱۲۰ روزه سیستان به بادهای ۲۰۰ روزه تبدیل شود.اما رد این فاجعه را باید از زمان جدا شدن افغانستان از ایران پی بگیریم، یعنی سال ۱۸۷۵ میلادی که نقطه آغاز جدال میان ایران و افغانستان بر سر حقابه هیرمند بود.
-
«تجن»و «هراز» غرق در تنش آبی
وضعیت تنش آبی در مازندران به حدی است که معاون هماهنگی امور استانداری گلستان نسبت به آن زنهار میدهد: «مازندران اکنون در وضعیت تنش آبی قرار دارد و به دلیل ضعف در مهار و ذخیره سازی آبهای سطحی است که به آسانی راهی دریا میشود.»
-
روزگار مهاجران سیستانی در روستای «تنگراه» گلستان
سیستان زیر بی آبی کمر خم کرده، گلستان زیر بار مهاجرت
در یک هفته به اعلام محسن موسوی، عضو کارگروه آب افغانستان، ۱۰هزار هاموننشین از این استان به سمت گلستان مهاجرت کرده و حدود ۲۰ هزار سیستانی دیگر مهیای هجرت شدهاند.» این مهاجرتها در شرایطی است که گلستان خود با چالش آب دستوپنجه نرم میکند.
-
عیسی کلانتری:
درباره آب ۴۰ سال است که به بیراهه میرویم/ در سال ۱۴۲۰ چیزی بهنام کشاورزی نداریم
از سالهای ۱۳۷۰ بهبعد برداشت ما از آبهای سطحی و زیرزمینی به مراتب بیشتر از میزان ذخیره آب بوده است، در نتیجه ما از ذخایر خوردیم، درحالیکه آب تمدن یک سرزمین است.
-
چگونه دادهها خبر از فاجعههای جبرانناپذیر میدهند
ایران در چنگال بیآبی
به دلیل گسترش روزافزون شکاف میان جمعیت رو به رشد جهان و افزایش محدودیت منابع آب شیرین قابل دسترس، تنازع و رقابت جدی میان کشورها بهویژه در مناطق خاصی مانند خاورمیانه و شمال آفریقا، بهشدت افزایش پیدا کرده است. بدونتردید، ایران ازجمله کشورهایی است که با بحران آبی درخورتوجهی مواجه بوده و براساس نتایج و یافتههای مطالعات بینالمللی، در صورت عدم تصمیمگیری، سیاستگذاری بهینه، پیامدهای نامساعد و گسترده اقتصادی، اجتماعی و امنیتی آن، در زمانی نزدیک رخ مینماید.
-
زابل تشنه است
احتمال بروز یک فاجعه انسانی در سیستان و بلوچستان/ دولت فکری نکند، 2تا 3ماه آب نخواهیم داشت
رودخانه هیرمند تفتیده از همیشه بهسوی تابستان میرود. رودخانه خالیتر از همیشه است؛ چراکه همسایه شرقی کشور ترجیح میدهد یکمیلیارد مترمکعب آب را از سد کمالخان راهی گودزره کند تا تبخیر شود، ولی حقابه ایران را نپردازد.
-
گروکشی آبی افغانستان علیه ایران
بدعهدی حاکمان افغانستان در تأمین حقابه هامون، خشکیدگی جنوبشرق ایران را تشدید کرده است.
-
نتایج آنالیز آبهای چاه ژرف در سیستان نشان میدهد که به هشت عنصر سنگین آلودهاند
هزینۀ نجومی برای استخراج آب آلوده
رئیس شاخۀ مهندسی عمران فرهنگستان علوم: حتی اگر همۀ کشور را حفر و آبهای آن را استخراج کنیم، تمام این آبها ۲ میلیارد مترمکعب میشود؛ درحالیکه ما میلیاردها تومان هزینه میکنیم تا این آب را استخراج کنیم.
-
مخمل سبز ایران خشکید
با اقتصاد آب محور، شمارش معکوس برای فروپاشی ایران را شتاب می بخشیم
خشکسالی مداوم در استان گلستان، یکی از مهمترین چشماندازهای طبیعی و گردشگری ایران را هم خشکاند.
-
کشور در یک قدمی بحران آبی
بحران خشکسالی به دریای خزر رسید
اهالی ساری وقتی صبح ششم ماه آماده میشدند تا یک روز خوب اردیبهشتی را آغاز کنند، با صحنهای عجیب و دردناک مواجه شدند؛ صحنهای که شاید در یک قرن اخیر اتفاق نیفتاده بود و به سختی بتوان ردپای آن را در متون تاریخی هم پیدا کرد. اهالی این شهر وقتی از حوالی پارک ملل میگذشتند، دیدند که دیگر تجنی وجود ندارد. تجن، روح جاری ساری که سالها به این شهر معنا میبخشید، در اردیبهشت به یک بستر سنگی و شنی تبدیل شده که جویبار باریکی از دل آن میگذرد.دیگر احتمالا چراغانیهای پل کابلی و پل تجن به کار نمیآید و شبهای ساری بیتجنِ دوستداشتنی بیروح شده است.
-
کشور فقط برای 30 میلیون نفر آب دارد
اوایل اردیبهشتماه ۱۴۰۱ است، دختران برای شستن لباسها کنار رودخانه سرباز رفتهاند، سهتایشان را آب برده و یکنفر تنها به روستا برگشته است. چند روستا آنطرفتر، دبههای سفید ۵ لیتری، از آب پر شدهاند و یکییکی بر دوش زنان قرار میگیرند. زنان، مسیر یک کیلومتری تا روستا را با دبهها طی میکنند تا به خانه، جایی که قرار بود راحتِ جانشان باشد برسند و آبی برای خوردن، شستن و نظافت داشته باشند. این تصویری از دو روستا در سیستان و بلوچستان در نخستین روزهای بهار قرن ۱۵ خورشیدی است. ۳۵۰روستا در خراسان رضوی با تانکر آبرسانی میشوند و تنش آبی، ۹۳۲ شهر و روستای این استان را درگیر کرده است.
-
پیش بینی تنش آبی «بسیار بالا» برای خاورمیانه تا سال ۲۰۴۰
رئیس سازمان هواشناسی کشور گفت: بر اساس بررسیهای جهانی انتظار میرود تا سال ۲۰۴۰ در ۴۴ کشور خاورمیانه و شمال آفریقا تنش آبی «بسیار بالا» یا «بالا» رخ دهد.
-
سفرههای خالی، زمینِ فرونشسته
مرکز پژوهش های مجلس هشدار داد: بحران فرونشست زمین در سراسر کشور
براساس دادههای سازمان زمینشناسی کشور تقریبا برای تمام استانهای کشور در سال ۱۳۹۸ پدیده فرونشست گزارش شده است.