خشکسالی

  • جای خالی آب

    جای خالی آب

    سلامت نیوز: آمارها از کسری ۲۴۳ میلیون متر مکعبی ذخایر سدهای پنجگانه استان تهران حکایت دارد.

  • در جست‌وجوی رودخانه‌های گمشده

    در جست‌وجوی رودخانه‌های گمشده

    سلامت نیوز:رودخانه‌های گمشده قرار است به کمک مدیریت منابع آب کشور بیایند. رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست همین دیروز اعلام کرد که «در خیلی از مناطق ایران مرکزی آب‌های گمشده و رودخانه‌های گمشده داریم. وزارت نیرو تکلیف دارد اینها را استحصال کند و بتوانیم برای مصارف مختلف کشور از آنها استفاده کنیم.»

  • وضعیت نگران‌کننده سدهای تأمین آب تهران

    وضعیت نگران‌کننده سدهای تأمین آب تهران

    سلامت نیوز:سدهای تامین آب تهران جمعا حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب دارند و اگر میزان تبخیر و کاهش نزولات جوی را در نظر بگیریم، قطعا در تابستان مشکلات عدیده‌ای را برای تامین آب شرب تهران خواهیم داشت.

  • قرار گرفتن تالاب‌های ایران در شرایط بحرانی

    به مناسبت روز جهانی تالاب‌ها درباره آخرین وضعیت این پهنه‌های زیستی در کشور

    قرار گرفتن تالاب‌های ایران در شرایط بحرانی

    سلامت نیوز:در ایران تالاب‌های متعددی در نقاط مختلف کشور وجود دارد به‌نحوی‌که پراکنش جغرافیایی تالاب‌های کشور مختص به یک محدوده مشخص نبوده و از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب کشور، اکوسیستم‌های تالابی مختلفی وجود دارند، درحال‌حاضر ۲۲۶تالاب مختلف در سراسر کشور شناسایی و ثبت شده‌اند که از این میان ۳۶تالاب با مساحتی بالغ بر یک‌میلیون و ۴۰۰هزار هکتار در قالب ۲۵عنوان کلی در فهرست رامسر به‌عنوان تالاب‌های بین‌المللی و با اهمیت جهانی ثبت شده است؛ تالاب‌های گاوخونی، دریاچه ارومیه، میانکاله، خلیج گرگان، شادگان، کانی برازان و زریوار، از این دسته هستند.

  • تنش آبی در 10 استان شدت می‌گیرد

    در پی کاهش بارندگی‌ها در سال آبی و خشکسالی اخیر

    تنش آبی در 10 استان شدت می‌گیرد

    سلامت نیوز: چندی پیش مسئولان وزارت نیرو اعلام کردند که تنش آبی در برخی از استان‌ها و شهرهای کشور شدت بیشتری دارد. در این گزارش سعی شده تا با توجه به این موضوع، وضعیت منابع آبی استان‌های هدف و شهرهای دارای تنش آبی در این استان‌ها بررسی شود. همچنین تحلیلی از وضعیت ذخایر سدهای استان‌ها، اقدام‌های انجام‌شده از سوی مسئولان استانی برای مقابله با تنش آبی و معرفی پروژه‌های دردست اجرای این حوزه ارائه شده است.

  • ماجرای آب‌های مرزی ایران؛ از هامون تا هورالعظیم/ مشکلات قابل حل است؟

    ماجرای آب‌های مرزی ایران؛ از هامون تا هورالعظیم/ مشکلات قابل حل است؟

    سلامت نیوز: یک کارشناس حوزه آب گفت: اگر افغانستان و ترکیه آب را برای ما رها نکنند دریاچه هامون و یا هورالعظیم ریزگرد تولید می‌کنند، ما هم اگر آب را رهاسازی نکنیم هورالعظیم مسئله پیدا می‌کند، بنابراین محیط زیست یک موضوع فرامنطقه‌ای است و مرز سیاسی نمی‌شناسد.

  • پایان عطش استان های جنوبی

    بارندگی‌های اخیر بخش زیادی ازخشکسالی پاییزه را در مناطق کم باران جبران کرد

    پایان عطش استان های جنوبی

    سلامت نیوز:بارش‌های سیل‌آسا در روزهای 12 و 13 دی‌ماه جاری هرچند خسارت‌های فراوانی به زیرساخت‌های 4 استان جنوبی وارد کرد اما بررسی حجم ذخیره سدها و میانگین بارش در این استان‌ها قبل و بعد از وقوع سیلاب نشان می‌دهد کم بارشی شدید در بسیاری از نقاط این استان‌ها جبران شده و حجم مخزن سدهای برخی استان‌ها مانند سیستان و بلوچستان حداقل 20 درصد افزایش داشته است. در همین حال هرچند نمی‌توان اثر بارش‌های سیل‌آسای استان‌های جنوبی را بر سطح منابع آب زیرزمینی تعیین کرد اما کارشناسان بر این باورند که این بارش‌ها به طور نسبی بر کاهش اثرات خشکسالی هم اثر داشته است.

  • آبیاری نوین فقط در 30درصد اراضی آبی کشور

    آبیاری نوین فقط در 30درصد اراضی آبی کشور

    سلامت نیوز:امسال در حالی به زمستان و فصل بارش باران و برف رسیده‌ایم که از نظر میانگین بارندگی، سال خوبی نداشته‌ایم. آمارها نشان می‌دهد در فصل بهار و تابستان امسال به نسبت مدت مشابه سال قبل، 50درصد کاهش بارندگی داشته‌ایم و ناگفته پیداست این خشکسالی چه تأثیری بر کشاورزی و در نتیجه افزایش قیمت محصولات کشاورزی و باغی کشور گذاشته است.

  • حال آسمان خوب است حال زمین نه

    حال آسمان خوب است حال زمین نه

    سلامت نیوز: روزنامه ایران در گزارشی آورده است: بعد از سال خشکی که پشت سر گذاشتیم حالا چشم‌های نگران باغدار و کشاورز به آسمان دوخته شده است.

  • ذخیره آب سدهای مازندران ته کشید

    ذخیره آب سدهای مازندران ته کشید

    سلامت نیوز: ذخیره آب سدهای مازندران در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۳۷ درصد کاهش یافت.

  • باج گیری همسایگان به بهانه دادن حقابه

    باج گیری همسایگان به بهانه دادن حقابه

    سلامت نیوز : هیچ‌یک از رودخانه‌های مرزی کشور غیر از اروندرود و رودهای مشترک با افغانستان قرارداد، پروتکل یا توافق‌نامه‌ای ندارند. با وجود این، مسئولان افغانستان رودخانه‌های هریرود و هیرمند را رودخانه درون‌سرزمینی می‌دانند و برای دادن حقابه ایران، مساله تهاتر انرژی و معاوضه آب به‌جای نفت یا برق را مطرح می‌کنند.

  • مدیران آب کشور مسئولیت گریز بوده‌اند

    مدیران آب کشور مسئولیت گریز بوده‌اند

    سلامت نیوز: حال منابع آبی کشور خوب نیست. دیگر رمقی برای چشمه‌ها باقی نمانده‌است. تراز منابع آب زیرزمینی هر سال پایین‌تر می‌رود و رودخانه‌ها در حال خشک‌شدن است. مدت‌هاست مسئولان با مدیریت غلط منابع آبی و بی‌توجهی به میزان عرضه و تقاضا، طنابی را به گلوگاه منابع آبی انداخته و آن را خفه کرده‌اند.

  • بیشترین هدر رفت آب در تشنه‌ترین استان ایران

    40 درصد آب شرب در خراسان جنوبی به دلیل فرسودگی شبکه هدر می‌رود

    بیشترین هدر رفت آب در تشنه‌ترین استان ایران

    سلامت نیوز:«روزهایی شده که ما حتی یک لیوان آب هم برای خوردن نداشته‌ایم اما نهر آب زلال جاری شده از لوله‌های شکسته جلوی چشم‌مان به هدر رفته است.» این جمله را مشهدی‌علی یکی از اهالی «شهرستان درمیان» خراسان جنوبی می‌گوید و ادامه می‌دهد: 22 سال است که خشکسالی گریبانگیرمان شده و مسئولان هر روز ما را تشویق به صرفه‌جویی می‌کنند اما وقتی زندگیمان را آب برده ما چه کاری می‌توانیم بکنیم. چرا وقتی می‌گویند آب نداریم باید شاهد هدر رفتن آب در کوچه پس‌کوچه‌های شهر باشیم.

  • اعراب شمال را اشغال می‌کنند/ ایران خشک‌ترین کشور دنیا

    اعراب شمال را اشغال می‌کنند/ ایران خشک‌ترین کشور دنیا

    دلخوش نماینده مردم صومعه سرا در مجلس گفت: شاهد خرید زمین‌های مناطقی همچون حواشی کنار دریای خزر به دست برخی از خارجی‌ها هستیم که عمدتا از کشورهای حاشیه خلیج فارس هستند.

  • نخل‌ها ایستاده می‌میرند

    بررسی فروش نخل‌ها در شهرهای جنوبی كشور و پیامدهای آن

    نخل‌ها ایستاده می‌میرند

    پس از فروكش كردن سروصدای كشاورزان خوزستانی به‌علت بی‌آبی و خشك شدن تالاب هویزه و مرگ تدریجی گاومیش‌ها، ماهیان و... حالا چند وقتی است كه فروش نخل‌های قدیمی و طلایی استان‌های جنوبی كشور به كشورهای حاشیه خلیج‌فارس در صدر اخبار قرار گرفته و واكنش‌های ضدونقیض بسیاری را در شبكه‌های اجتماعی و بین مسوولان و نمایندگان مجلس برانگیخته است. حتی زمانی که قاچاق خاك، نقل محافل بود، هم این مسوولان بودند كه آن را تكذیب می‌كردند. اما آنچه ناگفته پیداست در همجواری ایران و در خلیج‌فارس، شیخ‌نشین امارات مشغول ساخت جزایری مصنوعی با این سرمایه ملی ایران است.

  • پیامدهای اجتماعی تغییرات زیست‌محیطی چیست؟

    پیامدهای اجتماعی تغییرات زیست‌محیطی چیست؟

    «انسان دیروز به‌دنبال تغییر طبیعت نبود، بلکه می‌خواست طبیعت را بشناسد تا جای خود را در آن پیدا کند و اینکه در آن نظم جایی برای خود ایجاد کند، اما انسان امروز به‌دنبال تسلط و چیرگی بر طبیعت است که منجر به مشکلات اکوسیستمی شده است».

  • ٢٠ سال است که زاینده‌رود نداریم

    گفت و گوی رک و پوست کنده با کشاورزان اصفهانی

    ٢٠ سال است که زاینده‌رود نداریم

    آمدن به کف خشک رودخانه و برپا کردن خیمه و فریادزدن مطالبات، دو هفته‌ای طول کشید. دو هفته گذشته است از روزهایی که آمده بودند پی حقابه. حقابه‌ای که می‌گفتند سندهای چندقرنی ضمانتش می‌کند.

  • وقتی سدهای خوزستان آب نداشته باشند!

    وقتی سدهای خوزستان آب نداشته باشند!

    آمارها نشان می‌دهد ذخایر سدها در کل کشور افت 30درصدی داشته است اما این عدد به استناد آمار سازمان آب و برق خوزستان در این استان جنوبی به 83درصد می‌رسد. چند روز پیش مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان اعلام کرد حجم آب مخازن سدهای استان حدود ۵۵۰میلیون مترمکعب است که نسبت به سال گذشته ۸۳درصد کاهش یافت. به‌گفته فرهاد ایزدجو، ورودی آب به سدهای خوزستان نسبت به متوسط درازمدت تقریبا ۵۳درصد کاهش یافته که این کاهش در سدهای کرخه و مارون شدیدتر بوده است.

  • آب در تهران قطع می‌شود؟

    آب در تهران قطع می‌شود؟

    معاون درآمد آب و فاضلاب تهران گفت: قطع آب در تهران طی روزهای آینده، به هیچ عنوان صحت ندارد و به شدت تکذیب می‌شود.

  • کمک جهانی به همسایگان هامون

    کمک جهانی به همسایگان هامون

    سال گذشته سازمان حفاظت محیط‌زیست، 60میلیون مترمکعب حقابه هامون را نتوانست از وزارت نیرو که متولی مدیریت منابع آبی است بگیرد. حالا سیستانی‌ها منتظر بارش باران هستند تا پدیده گردوغبار، اهالی 5شهرستان حاشیه تالاب را مجبور به مهاجرت به حاشیه شهرهای بزرگ نکند.

  • 50 چالش حوزه آب و خاک کشور

    50 چالش حوزه آب و خاک کشور

    طی سال­های اخیر تعداد دشت­ های ممنوعه و بحرانی به بیش از 50 درصد دشت­ های کشور افزایش یافته است. به همین دلیل بهره­ برداری جدید در بیش از 300 دشت ممنوع، و آبخوان های آنها بحرانی اعلام شده است.

  • چرا ایران خشک شد؟

    چرا ایران خشک شد؟

    ایران به آبکشی تبدیل شده است که همه آب آن را در این سال‌ها کشیده‌ایم. چه تولید کرده‌ایم که حداقل سفره کشاورز را رنگین کرده باشد؟

  • طعم بد کم آبی

    ناکارآمدی شبکه تصفیه آب کشور در بحران خشکسالی

    طعم بد کم آبی

    رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور نسبت به کاهش کیفیت منابع آبی همزمان با کاهش کمیت آن هشدار داد. به گفته «علی سلاجقه» منابع آبی دیگر تحمل بی‌مبالاتی، مصارف نابجا و ورود آلاینده‌ها را ندارد.

  • بحران زاینده رود چگونه حل می‌شود؟

    بحران زاینده رود چگونه حل می‌شود؟

    بحران آب و مشکلات و چالش‌های ناشی از آن، منحصر به حوضه زاینده رود نبوده و بسیاری از مناطق دیگر از جمله ارومیه، کارون بزرگ، تالاب بختگان، دریاچه ارومیه، هیرمند، دشت مشهد و خراسان جنوبی و غیره را هرکدام به نوعی درگیر کرده است و فراگیر است و باید راهکاری اساسی برای آن درنظر گرفته شود.

  • با ابرچالش کم‌آبی چه باید کرد؟

    با ابرچالش کم‌آبی چه باید کرد؟

    در یکی، دو هفته گذشته با یک اتفاق فراگیر و متفاوت از نظر اعتراضات آب در ایران مواجه بودیم. در اصفهان چند روز اعتراض مردم را داشتیم که به کشاورزان معترض ملحق شده بودند.

  • زنده رود؛ یک اعتراض آرام

    زنده رود؛ یک اعتراض آرام

    تجمع عظیم روز جمعه اهالی اصفهان با هدف اصلی مطالبه احیای دائمی زاینده‌رود، احتمالا بزرگ‌ترین تجمع محیط‌زیستی در تاریخ معاصر ایران بوده است. گستردگی و در عین حال آرامش و متانت مردم در نشان دادن اعتراض و بیان مطالبات‌شان از ویژگی‌های خاص اجتماع بزرگ اصفهانی‌ها بود.

  • دلایل بی آبی زاینده رود

    سرچشمه‌های خشک

    دلایل بی آبی زاینده رود

    سال 1400 بر اساس اطلاعات مرکز ملی پایش و هشدار خشکسالی، خشک‌ترین و کم بارش‌ترین سال در 50 سال اخیر است. 50 سال؛ البته زمانی است که رویه ثبت و پایش علمی بارش‌ها و نزولات آسمانی رفته‌رفته در ایران گسترش یافته و تا پیش از آن سابقه مستند و مورد اطمینان ثبت شده‌ای از میانگین بارش‌ها در کشور نداریم. چه بسا اگر چنین سابقه‌ای بود، سال 1400 به‌لحاظ خشکسالی و کاهش بارش‌ها و همچنین تداوم و پیوستگی خشکسالی با سال‌های کم باران قبل از آن در چند صد سال اخیر هم مستثنی و ویژه می‌شد.

  • اعتراض «نصف جهان»

    درخواست‌های مردم اصفهان برسرحق‌آب

    اعتراض «نصف جهان»

    صبر اصفهانی‌ها سر آمده و حق هم دارند چرا که حرف از آب است و هیچ مقام مسوولی هم نیست که محق بودن معترضان را انکار کند. اما چه فایده؟! نه سفر آقای وزیر نیرو برای زاینده‌رود آب می‌شود و نه دستور و گفت‌وگوی زنده آقای مخبر. این کار با وعده پیگیری و همدردی و از این دست اقدامات، حل شدنی نیست. این را باید از تجمع گسترده و مردمی دیروز دانست چون ندانستن یا نادیده گرفتن آن قطعا عواقب و آثار خوبی ندارد.

  • زاینده‌رود چشم انتظار آب

    زاینده‌رود چشم انتظار آب

    معاون اول رئیس جمهور: وزرای نیرو و جهاد کشاورزی در اسرع وقت برای حل مشکل حوضه آبریز زاینده رود در هر سه استان چهار محال و بختیاری، اصفهان و یزد اقدام کنند.

  • «ایلیسو» آن سو، مشکلات هم این سو

    سد ایلیسو از سوی ترکیه آبگیری شده‌است و این پروژه تبعات محیط‌زیستی و اجتماعی زیادی برای کشورمان دارد

    «ایلیسو» آن سو، مشکلات هم این سو

    روزی که از سال‌ها پیش نسبت به آن هشدار می‌دادند رسیده‌است، از حدود ۱۰‌سال پیش که تصمیم به احداث سد ایلیسو در ترکیه گرفته شد کارشناسان منابع طبیعی ایران هشدار داد‌ند که با اجرایی‌شدن این طرح، آبی نخواهد ماند که به ایران سرریز شود. هورالعظیمی که گاومیش‌هایش از بی‌آبی و آفتاب سوخته‌اند، ماهیانش به گل نشسته‌اند و پرندگانش در لجنزارهای باقیمانده لانه می‌سازند محکوم به نیستی خواهد بود.